Zaproszenie - Nagroda dla dzielnego strażaka

2012.02.01 15:25 , aktualizacja: 2012.02.01 15:28

Autor: , Wprowadzenie: Eliza Albrechcińska

wręczenie nagrody dla Strażaka Miesiąca Grudnia 2011 r.

siedziba Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego, ul. Jagiellońska 26, sala konferencyjna, IV piętro

2 lutego br. (czwartek), godz. 11.00

Druh Marek Bugaj z OSP w Starych Gnatowicach otrzyma tytuł „Strażaka Miesiąca Grudnia 2011”. To właśnie on wyróżnił się odwagą i ofiarnością, ratując życie czterech osób poszkodowanych w wypadku drogowym. Nagrodę dla najodważniejszego strażaka ochotnika wręczy jutro Janina Ewa Orzełowska, Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego.

W grudniu 2011 r. w miejscowości Maszna w gminie Teresin doszło do zderzenia czołowego dwóch samochodów osobowych, w którym ucierpiały cztery osoby. Jedno z aut jechało pod prąd. To właśnie osoby z tego samochodu odniosły największe obrażenia. Kierowca został ranny i zakleszczony, a jadący z nim pasażer stracił przytomność. W drugim samochodzie, z powodu złamania kości udowej, został unieruchomiony pasażer. Najmniejsze obrażenia odniósł kierowca właśnie tego auta.

Wszystko to wydarzyło się na oczach druha Marka Bugaja. Nie tracąc cennego w takich przypadkach czasu, przystąpił do akcji ratowniczej. W oczekiwaniu na przyjazd policji i karetki pogotowia zabezpieczył miejsce wypadku i udzielił poszkodowanym pierwszej pomocy. Upewnił się także, że pojazdy biorące udział w kolizji nie stanowią dodatkowego zagrożenia. Z jednego z nich bowiem wydobywał się dym.

Swoje działania kontynuował także po przybyciu karetki oraz strażaków z OSP w Niepokalanowie. Pasażerom unieruchomionym w samochodach założył kołnierze usztywniające. Pomagał także w wyjmowaniu zakleszczonego kierowcy i pasażera ze złamaną nogą.

Kandydatów do nagrody typuje Zarząd Oddziału Wojewódzkiego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych Rzeczypospolitej Polskiej Województwa Mazowieckiego.

Rozmiar: 56 kB, Liczba pobrań: 151, Dokument programu Microsoft Word