Zaproszenie - Zabytkowe obiekty Szydłowca przeszły renowację

16 stycznia br. (środa), godz. 14.00

organizator

Burmistrz Szydłowca oraz Rada Miejska w Szydłowcu

Zabytkowe obiekty Szydłowca przeszły kompleksową modernizację. Dzięki otrzymanej decyzją zarządu województwa mazowieckiego dotacji unijnej udało się przeprowadzić szereg prac remontowo-budowlanych w Ratuszu, w hotelu „Pod Dębem” czy przy tworzeniu Regionalnego Centrum Biblioteczno-Multimedialnego. W uroczystym oddaniu obiektów do użytku udział wezmą marszałek Adam Struzik, wicemarszałek Leszek Ruszczyk oraz członek zarządu województwa mazowieckiego Wiesław Raboszuk.

W ramach remontu zabytkowego Ratusza wykonano izolację murów, przebudowano wewnętrzną instalację kanalizacyjną w piwnicach, a także wykonano nową elewację. Dotychczasowa wieża Ratusza została zaadaptowana na galerię widokową. Prace nie ominęły także hotelu „Pod Dębem”. Wykonano tam m.in. stropy żelbetonowe, izolację termiczną ścian oraz instalacje wewnętrzne: elektryczną, wodno-kanalizacyjną, wentylacji i c.o.

W ramach projektu w Szydłowcu powstało Regionalne Centrum Biblioteczno-Multimedialne.

Szydłowiecka inwestycja była współfinansowana ze środków unijnych w ramach RPO WM na lata 2007-2013. Całkowita wartość projektu wyniosła 29 mln zł. Dzięki decyzji zarządu województwa mazowieckiego projekt został wpisany na listę projektów kluczowych i otrzymał dofinansowania w wysokości 25 mln zł.

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski