Zaproszenie - Szansa na odnowioną drogę w Brudkach Starych

2013.02.19 13:35 , aktualizacja: 2013.02.20 15:36

Autor: , Wprowadzenie: Hanna Maliszewska

temat                          Podpisanie umowy na unijne dofinansowanie przebudowy drogi gminnej w Brudkach Starych

miejsce                      Urząd Gminy Wąsewo, ul. Zastawka 13

sala konferencyjna na I piętrze

czas                            20 lutego br.(środa), godz. 11.30

uczestnicy                 Janina Ewa Orzełowska – Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego,

Rafał Józef Kowalczyk – Wójt Gminy Wąsewo

Mieszkańcy Brudek Starych już niedługo będą mogli korzystać z przebudowanej drogi w swojej okolicy. Dzięki decyzji zarządu województwa mazowieckiego modernizacja ta uzyskała ponad 1 mln zł dotacji unijnej. Umowę w tej sprawie podpiszą jutro członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska oraz wójt gminy Wąsewo Rafał Józef Kowalczyk.

Przebudowywana droga to droga lokalna, którą mieszkańcy Brudek Starych mogą dojechać zarówno do powiatowej drogi łączącej Wąsewo z Długosiodłem, jak i do drogi krajowej nr 60 (Ostrów Mazowiecka – Różan). Umożliwia więc dojazd do instytucji publicznych. Obecnie jej stan nie jest najlepszy. Na całej długości funkcjonuje mało przyczepna i niestabilna nawierzchnia żwirowa, z licznymi przełomami. Pobocza w znacznej części są usytuowane powyżej nawierzchni, co uniemożliwia odpływ wody opadowej i powoduje uszkodzenia w jezdni.

Modernizacja zmieni drogę całkowicie – żwirowa nawierzchnia zostanie zastąpiona betonem asfaltowym z warstwą ścieralną, zaś przebudowane po obu stronach jezdni pobocza zostaną utwardzone. Na poprawę bezpieczeństwa w ruchu drogowym wpłynie także zainstalowanie odblaskowych oznaczeń drogowych.

Projekt będą realizowane w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2007-2013.

Tytuł projektu: Przebudowa drogi gminnej w miejscowości Brudki Stare na odcinku w km 0 + 000,00 – 1 + 818,50

Całkowita wartość projektu: 1 247 674,01 zł

Kwota dofinansowania: 1 032 586,46 zł