Zaproszenie - Ośrodek rehabilitacji i terapii psychiatrycznej w Garwolinie juz gotowy

2013.11.06 14:40

Autor: , Wprowadzenie: Joanna Czechowicz-Bieniek

Otwarcie nowej siedziby Ośrodka rehabilitacji i terapii psychiatrycznej dla osób z podwójna diagnozą

Szpital Mazowiecki w Garwolinie Sp. z o.o. przy al. Legionów 11 w Garwolinie

7 listopada (czwartek) 2013 r., godz. 13.00

Dzięki dotacji Samorządu Województwa Mazowieckiego możliwe było przeprowadzenie gruntownej modernizacji Ośrodka rehabilitacji i terapii psychiatrycznej dla osób z podwójną diagnozą w Garwolinie. Koszt przeprowadzonych prac wyniósł blisko 1,7 mln zł, z czego ok. 1,6 mln zł to środki z budżetu województwa mazowieckiego. W uroczystym otwarciu obiektu weźmie udział członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska.

Budynek, w którym funkcjonować będzie Ośrodek rehabilitacji i terapii psychiatrycznej dla osób z podwójną diagnozą przeszedł gruntowny remont. Wykonano termomodernizację, wymieniono konstrukcje dachową oraz instalacje wewnętrzne. Obiekt został rozbudowany o nowe sale do terapii i zajęć dydaktycznych. Zakupiono także odpowiednie wyposażenie oraz zamontowano monitoring.

Ośrodek rehabilitacji i terapii psychiatrycznej dla osób z podwójną diagnozą to stacjonarny ośrodek terapeutyczny dla młodzieży uzależnionej od substancji psychoaktywnych. Jego działalność oparta jest na wieloletniej tradycji związanej z początkami terapii uzależnień. Ośrodek powstał przez połączenie dwóch oddziałów: Psychiatrii Młodzieżowej i Pododdziału Podwójnych Diagnoz. Od 1 lipca 2011 roku funkcjonuje pod nazwą: Ośrodek rehabilitacji i terapii psychiatrycznej dla osób z podwójną diagnozą.

Ośrodek dla 31 pacjentów prowadzi działalność leczniczą jako całodobowy, zamknięty oddział dla młodzieży w wieku od 13 do 21 lat. Program pobytu realizowany jest w warunkach stacjonarnych przez okres od 10 do 12 miesięcy. Pacjenci realizują obowiązek szkolny na poziomie szkoły podstawowej, gimnazjum i liceum ogólnokształcącego. Ośrodek tworzy zespół wykwalifikowanych osób w dziedzinie terapii uzależnień i leczenia chorób psychicznych, dzięki temu w oddziale zapewniona jest opieka medyczna, terapeutyczna i pielęgniarska.

Serdecznie zapraszamy,

e-mail rzecznik@mazovia.pl