Zaproszenie - WAT z Klastrem Inżynierii Kosmicznej i Satelitarnej

28 maja br. (środa), godz. 9.30

Sala Senatu Wojskowej Akademii Technicznej
ul. gen. Sylwestra Kaliskiego 2

Jutro marszałek Adam Struzik weźmie udział w uroczystości powołania Klastra Inżynierii Kosmicznej i Satelitarnej na Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie. Celem klastra jest pobudzenie pracy ugrupowań działających w sektorze inżynierii kosmicznej i satelitarnej – przedsiębiorców, organizacji badawczych oraz instytucji otoczenia biznesu. Utworzenie powiązania w formie klastra będzie podstawą m.in. do ubiegania się o środki z funduszy unijnych, które wsparłyby taki rodzaj współpracy.

Współpraca w ramach klastra pozwoli na korzystanie ze wspólnego zaplecza technologicznego oraz wymianę wiedzy i doświadczeń. Przyczyni się również do podjęcia wspólnych działań na rzecz rozwoju technologii kosmicznych i wykorzystania technik satelitarnych m.in. w gospodarce narodowej.

To nie pierwszy tego typu projekt. Samorząd inicjuje także inne projekty w zakresie nowych technologii i wspólnie z instytucjami naukowo-badawczymi oraz podmiotami komercyjnymi składa wnioski projektowe do Komisji Europejskiej.

________________________________________
W 2008 r. województwo mazowieckie stało się regionem założycielskim i członkowskim stowarzyszenia Sieci Regionów Europejskich Wykorzystujących Technologie Kosmiczne – NEREUS. Przykładem zaangażowania województwa jest również projektu „THE ISSUE. Transport, Health, Environment. Intelligent Solutions for Sustaining Urban Economies”, którego kluczowe zagadnienia obejmują obszary transportu, zdrowia i środowiska oraz upowszechnienia inteligentnych rozwiązań dotyczących systemu transportowego w obszarach zurbanizowanych. Z kolei projekt SISTEMA (Spatial Indicators Services for Territories Evolution Monitoring and Analysis) dotyczy monitorowania zmian gruntów na poziomie zarówno europejskim jak i lokalnym.

Rozmiar: 75 kB, Liczba pobrań: 186, Dokument programu Microsoft Word