Zaproszenie - Ponad 1 mln zł z UE na kulturę, a przeszło 3 mln zł na badania i rozwój

2015.03.02 13:50

Autor: , Wprowadzenie: Eliza Albrechcińska

temat               Podpisanie trzech umów na unijne dofinansowanie w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2007-2013, z czego dwie umowy dotyczą Działania 6.1 Turystyka, a jedna Działania 1.1 Wzmocnienie sektora badawczo-rozwojowego

miejsce            Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

ul. Jagiellońska 26, piętro 4

czas                 3 marca 2015 r. (wtorek), godz. 9:30

uczestnicy       Janina Ewa Orzełowska – wicemarszałek

Leszek Ruszczyk – wicemarszałek

Elżbieta Lanc – członek zarządu województwa mazowieckiego

Wiesław Raboszuk – członek zarządu województwa Mazowieckiego

prof. dr hab. Adam Szewczyk – dyrektor Instytutu Biologii Doświadczalnej im. Marcelego Nenckiego Polskiej Akademii Nauk

ks. prałat Ryszard Andruszczak – proboszcz parafii Rzymsko-Katolickiej w Garwolinie pw. Przemienienia Pańskiego

Ewa Nekanda-Trepka – dyrektor Muzeum Warszawy

Jutro zostaną podpisane umowy na unijne dofinansowanie trzech projektów – dwóch kulturalnych i jednego badawczego. Muzeum Warszawy otrzyma wsparcie na wyposażenie Centrum Interpretacji Zabytków. Parafia pw. Przemienienia Pańskiego w Garwolinie wykorzysta dotację m.in. na renowację zabytkowych obiektów cmentarnych. Największe dofinansowanie – 3 mln zł posłużą Instytutowi Biologii Doświadczalnej w Warszawie na zmodernizowanie stanowisk laboratoryjnych oraz utworzenie zintegrowanych stanowisk do badań przedklinicznych z udziałem radiofarmaceutyków.

Umowy, których łączna pula dofinansowania z UE przekracza 4 mln zł, podpiszą jutro wicemarszałkowie – Janina Ewa Orzełowska i Leszek Ruszczyk, członkowie zarządu województwa – Elżbieta Lanc i Wiesław Raboszuk oraz beneficjenci.

Dofinansowanie z UE w ramach RPO WM 2007-2013 przyznał zarząd województwa w odpowiedzi na konkursy przeprowadzone przez Mazowiecką Jednostkę Wdrażania Programów Unijnych, Działanie 6.1 Kultura, Działanie 1.1 Wzmocnienie sektora badawczo-rozwojowego.

Biuro Prasowe
e-mail biuro.prasowe@mazovia.pl