Zaproszenie - Otwarcie odrestaurowanego dworu w Chojnowie

dworek w Chojnowie, pow. przasnyski

23 stycznia 2016 r. (sobota), godz. 15.00

organizatorzy

Gmina Czernice Borowe, Stowarzyszenie Rozwoju Ziemi Czernickiej, Lokalna Organizacja Turystyczna Północnego Mazowsza, Przasnyskie Stowarzyszenie Historii Ożywionej

XIX-wieczny dworek szlachecki w Chojnowie odzyskał dawny blask. W odrestaurowanym budynku powstała ekspozycja frontu wschodniego I wojny światowej. Będzie to jeden z punktów turystycznych na trasie mławskiej kolejki wąskotorowej. Uroczyste otwarcie zmodernizowanego dworku już jutro. W uroczystości weźmie udział marszałek Adam Struzik.

Remont zabytkowego dworku w Chojnowie oraz utworzenie w nim ekspozycji frontu wschodniego I wojny światowej to elementy większego projektu – uruchomienia szlaku turystycznego szlaku mławskiej kolejki wąskotorowej. Decyzją zarządu województwa mazowieckiego otrzymał on blisko 500 tys. zł unijnego dofinansowania w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013.

Biuro Prasowe

tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974