Zaproszenie - 300 tys. zł na leczenie niepłodności metodą naprotechnologii

2017.02.13 11:15 , aktualizacja: 2017.02.13 11:24

Autor: , Wprowadzenie: Katarzyna Bernaciak

300 TYS. ZŁ NA LECZENIE NIEPŁODNOŚCI METODĄ NAPROTECHNOLOGII

temat                           podpisanie umowy na realizację projektu pn. „Program wsparcia leczenia niepłodności mieszkańców Województwa Mazowieckiego metodą naprotechnologii na lata 2017-2019”

miejsce                        Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, ul. Jagiellońska 26,

(IV piętro, sala konferencyjna)

czas                            14 lutego 2017 r. (wtorek), godz. 12.00

Niepłodność jest narastającym problemem społecznym i zdrowotnym. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, u co czwartej pary w krajach rozwiniętych występują problemy z zajściem w ciążę. Niepłodność dotyczy zarówno mężczyzn (45 proc.), jak i kobiet (45 proc.). Przyczyn pozostałych 10 proc. przypadków nie można ustalić. Szacuje się, że niepłodność w Polsce dotyczy 15-20 proc. par, co przekłada się na około 1 mln związków. Jedynie około 20 proc. niepłodnych par szuka pomocy u lekarzy[1].

Wprowadzenie naprotechnologii do praktyki medycznej w Polsce, począwszy od ginekologów, a na lekarzach rodzinnych kończąc, może w znaczący sposób przyczynić się do zmniejszenia częstości niepłodności, niepowodzeń położniczych oraz innych schorzeń w zakresie ginekologii i położnictwa. Samorząd Województwa Mazowieckiego na „Program wsparcia leczenia niepłodności mieszkańców Województwa Mazowieckiego metodą naprotechnologii na lata 2017-2019” przeznaczył 300 tys. zł. Program realizowany będzie przez Szpital Bródnowski. We wtorek umowy w tej sprawie podpiszą marszałek Adam Struzik, członek zarządu województwa mazowieckiego Elżbieta Lanc, prezes zarządu Szpitala Bródnowskiego Teresa Bogiel oraz wiceprezes zarządu Szpitala Bródnowskiego Wiesław Malicki.

Serdecznie zapraszamy,

[1] Dane Światowej Organizacji Zdrowia, 2015.

Biuro Prasowe
e-mail rzecznik@mazovia.pl