Zaproszenie - Zmiany w Muzeum Niepodległości

2017.11.03 15:15

Autor: , Wprowadzenie: Eliza Albrechcińska

temat                           uroczyste podpisanie umowy z firmą Furmanek Reneval Sp. z o.o. S.K.A., wykonawcą remontu i przebudowy Pałacu Przebendowskich/Radziwiłłów w Warszawie

miejsce                        Pałac Przebendowskich/Radziwiłłów w Warszawie, al. Solidarności 62

czas                            6 listopada br. (poniedziałek), godz. 11.00

Muzeum Niepodległości w Warszawie czekają duże zmiany. Pałac Przebendowskich/Radziwiłłów przejdzie modernizację. Prace ruszą już za kilka dni i potrwają do końca 2019 r. Koszt inwestycji to ponad 21 mln zł, z czego ponad 13 mln zł to środki unijne (POIiŚ), a przeszło 7 mln zł pochodzi z budżetu Mazowsza.

Nowa oferta i przestrzenie dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych to tylko niektóre efekty tej  dużej inwestycji. Obejmuje ona bowiem zarówno kompleksowe prace remontowe z elementami konserwatorskimi, przebudowę placówki, jak i realizację nowych wystaw.

W ramach inwestycji zaplanowano remont dachu i elewacji budynku z przywróceniem kolorystki ustalonej na podstawie badań stratygraficznych oraz wymianę instalacji. Oprócz tego wewnątrz budynku przeprowadzone zostaną prace, które wpłyną nie tylko na walory estetyczne, ale też zwiększą funkcjonalność i sprawią, że muzeum zyska powierzchnię przeznaczoną na działalność kulturalną, edukacyjną i wystawienniczą. Nowa aranżacja wnętrz pozwoli na pozyskanie dodatkowych sal wystawowych oraz przestronnego holu. Powiększenie powierzchni użytkowej budynku będzie również możliwe dzięki pogłębieniu piwnic, w których mieścić się będzie nowocześnie wyposażona sala multimedialna. Zmiany czekają też teren wokół Pałacu. Nowe zagospodarowanie (ławki, alejki) sprawi, że otoczenie muzeum okaże się miejscem, w którym będzie można odpocząć bądź pospacerować.

Ponadto, dzięki dofinansowaniu w Pałacu powstaną dwie nowe wystawy: „Kresy i bezkresy w zbiorach Muzeum Niepodległości” oraz „Historia Pałacu Przebendowskich/Radziwiłłów”. Zmodernizowana zostanie także ekspozycja stała „Polonia Restituta. O niepodległość i granice”.

Biuro Prasowe
e-mail rzecznik@mazovia.pl