Zaproszenie - Muzeum Wisły Środkowej i Ziemi Wyszogrodzkiej już pod opieką marszałka

2018.01.25 12:20 , aktualizacja: 2018.01.25 12:32

Autor: , Wprowadzenie: Anna Groszyk-Książak

uroczyste przejście Muzeum Wisły Środkowej i Ziemi Wyszogrodzkiej do Muzeum Mazowieckiego w Płocku

Muzeum Wisły Środkowej i Ziemi Wyszogrodzkiej w Wyszogrodzie, ul. Rynek 1

termin

26 stycznia 2018 r. (piątek), godz. 11.00

uczestnicy

Adam Struzik – marszałek województwa mazowieckiego

Leonard Sobieraj – dyrektor Muzeum Mazowieckiego w Płocku

Zdzisław Leszczyński – kierownik oddziału – Muzeum Wisły Środkowej i Ziemi Wyszogrodzkiej

Od 1 stycznia 2018 r. Muzeum Wisły Środkowej i Ziemi Wyszogrodzkiej jest już oddziałem Muzeum Mazowieckiego w Płocku, a 60 proc. kosztów jego funkcjonowania pokrywanych jest z budżetu województwa mazowieckiego. Taka decyzja daje szansę wyszogrodzkiemu muzeum na dalszy dynamiczny rozwój. Jutro odbędzie się uroczystość symbolicznego przejścia Muzeum Wisły pod skrzydła Muzeum Mazowieckiego.

Oddział – Muzeum Wisły Środkowej i Ziemi Wyszogrodzkiej w Wyszogrodzie prowadzi działalność dotyczącą historii żeglugi i działalności człowieka związanej z Wisłą Środkową oraz historią dawnej Ziemi Wyszogrodzkiej. Eksponuje również militaria związane z działaniami wojsk na terenie dawnej Ziemi Wyszogrodzkiej.

Placówka posiada ciekawe i cenne muzealia – dokumenty, makiety, mapy, narzędzia polowe, modele jednostek pływających, broń dawną i inne militaria związane z działaniami wojsk na terenie dawnej Ziemi Wyszogrodzkiej.

Instytucja jest współfinansowana przez samorząd województwa i samorząd Wyszogrodu. 60 proc. kosztów pokrywa samorząd Mazowsza, a 40 proc. gmina Wyszogród.

Rzeczniczka Prasowa
e-mail rzecznik@mazovia.pl