Zaproszenie - Ponad 60 mln zł z UE dla ostrołęckiego szpitala, Uniwersytetu Medycznego i PIMOT

2018.02.05 13:40

Autor: , Wprowadzenie: Anna Groszyk-Książak

Podpisanie umów o dofinansowanie projektów w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014-2020

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, ul. Jagiellońska 26, piętro IV,

sala konferencyjna

termin

6 lutego 2018 r. (wtorek), godz. 9.00

uczestnicy

Janina Ewa Orzełowska – wicemarszałek

Elżbieta Lanc – członek zarządu województwa mazowieckiego

prof. dr hab. n. med. Mirosław Wielgoś – rektor Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

prof. dr hab. n. farm. Jadwiga Turło – prorektor ds. Nauki i Transferu Technologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

mgr inż. Karol Zielonka – p.o. dyrektora Przemysłowego Instytutu Motoryzacji

mgr inż. Bogusław Pijanowski – zastępca dyrektora ds. Rozwoju i Wdrożeń Przemysłowego Instytutu Motoryzacji

Anna Kieracińska – pełnomocnik dyrektora Przemysłowego Instytutu Motoryzacji

Wojciech Jerzy Miazga – dyrektor Mazowieckiego Szpitala Specjalistycznego im. dr Józefa Psarskiego w Ostrołęce.

Mieszkańcy Ostrołęki będą mogli korzystać ze specjalistycznej opieki kardiologicznej w ramach Ośrodka Rehabilitacji Kardiologicznej, który powstanie w ostrołęckim szpitalu. Z kolei nowoczesna aparatura medyczna do prowadzenia prac badawczych nad chorobami cywilizacyjnymi trafi do konsorcjum naukowego, którego liderem jest Warszawski Uniwersytet Medyczny. Przemysłowy Instytut Motoryzacji natomiast, dzięki funduszom unijnym, rozwinie Centrum Bezpieczeństwa Transportu i Diagnostyki Pojazdów. Decyzją Zarządu Województwa Mazowieckiego te trzy projekty otrzymają w sumie ponad 60 mln zł dofinansowania z RPO WM 2014-2020. Umowy w tej sprawie podpiszą jutro wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego Elżbieta Lanc oraz beneficjenci.

Projekty otrzymają unijne dofinansowanie w ramach konkursów z Działania 1.1 Działalność badawczo-rozwojowa jednostek naukowych oraz 6.1 Infrastruktura ochrony zdrowia. Nabory ogłosiła i przeprowadziła Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych.

Serdecznie zapraszamy,

Anna Penda