Zaproszenie - 12,4 mln zł na przebudowę dróg powiatowych w subregionie ostrołęckim oraz 26 mln zł na rozwój mobilności miejskiej w Ostrołęce

2018.02.06 11:40

Autor: , Wprowadzenie: Anna Groszyk-Książak

Pieniądze z budżetu Mazowsza na drogi powiatowe w powiatach ostrołęckim, ostrowskim, makowskim i wyszkowskim, dofinansowanie unijne do projektu rozwoju mobilności miejskiej w Ostrołęce oraz spotkanie dotyczące uchwały antysmogowej to tematy trzech wydarzeń, które odbędą się jutro w Ostrołęce z udziałem wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej oraz członka zarządu województwa mazowieckiego Elżbiety Lanc.

Serdecznie zapraszamy

7 lutego (środa) 2018 r.,

• godz. 10.00, delegatura UMWM w Ostrołęce, ul. Piłsudskiego 38, sala 105 – spotkanie z samorządami lokalnymi z subregionu ostrołęckiego dotyczące podjętej przez sejmik województwa mazowieckiego uchwały antysmogowej, która weszła w życie 11 listopada 2017 r.

Przyjęta przez sejmik województwa mazowieckiego uchwała antysmogowa wskazuje m.in. jakie piece powinny być stosowane czy jakie rodzaje paliw będą dozwolone. Więcej na temat uchwały antysmogowej, w tym kluczowych jej założeń, a także możliwych źródeł dofinansowania do wymiany np. pieców będzie można się dowiedzieć podczas cyklu spotkań informacyjnych organizowanych przez urząd marszałkowski województwa mazowieckiego.

• godz.11.30, delegatura UMWM w Ostrołęce, ul. Piłsudskiego 38, sala 255 (II piętro) – uroczyste podpisanie czterech umów na dofinansowanie z budżetu Mazowsza przebudowy dróg powiatowych, a także podpisanie umowy na unijne dofinansowanie projektu miasta Ostrołęki dotyczącego mobilności miejskiej.

100 mln zł z budżetu województwa mazowieckiego trafi do trzydziestu sześciu powiatów. To pieniądze, dzięki którym przebudowane zostaną drogi powiatowe. Już jutro wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska i członek zarządu województwa mazowieckiego Elżbieta Lanc podpiszą kolejne cztery umowy na dofinansowanie inwestycji w powiatach ostrołęckim, ostrowskim, makowskim oraz wyszkowskim. Trafi do nich w sumie blisko 12,4 mln zł.

Sprawny i ekologiczny transport, poprawa bezpieczeństwa pieszych i rowerzystów, wzrost mobilności mieszkańców oraz ograniczenie emisji zanieczyszczeń to główne cele projektu miasta Ostrołęki, który decyzją zarządu województwa mazowieckiego otrzyma blisko 26 mln zł dofinansowania w ramach RPO WM 2014-2020.

Rzeczniczka Prasowa
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974,