Warszawski „Meditrans” z nowym sprzętem

2020.02.11 13:25 , aktualizacja: 2020.02.11 13:30

Autor: , Wprowadzenie: Michalecki Mikołaj

Warszawski „Meditrans” zakupił dwa nowe, w pełni wyposażone ambulanse. Będą one służyć mieszkańcom dzielnic Mokotów i Bielany. Ich wartość to 1,2 mln zł. W uroczystym przekazaniu samochodów udział weźmie członek zarządu województwa Elżbieta Lanc.

Warszawski „Meditrans” systematycznie się rozwija. Tylko w ubiegłym roku dzięki wsparciu samorządu województwa mazowieckiego trafiło do niego 13 nowych samochodów, które zastąpiły stare, wysłużone pojazdy. W tym roku z własnych środków „Meditrans” zakupił dwa kolejne. Każdy
z nich wyposażony jest w najnowszej generacji sprzęt medyczny taki jak: defibrylator transportowy, transporter i nosze transportowe. Na ten cel przeznaczono ponad 1,2 mln zł. Pojazdy trafią do oddziału Mokotów Oś. Wierzbno przy ul. Puławskiej 120 i do oddziału Bielany Oś. Wrzeciono przy ul. Wrzeciono 41
w Warszawie.

Serdecznie zapraszamy

na uroczyste przekazanie ambulansów

z udziałem

Elżbiety Lanc, członka zarządu województwa mazowieckiego,

12 lutego br. (środa), godz. 10.00

do Oddziału WSPRiTS „Meditrans”  SPZOZ,

ul. Woronicza 19 w Warszawie.

– Tylko w ubiegłym roku warszawski „Meditrans” wyjeżdżał do pacjentów blisko 230 tys. razy. Ta liczba najlepiej odzwierciedla jak duże jest zapotrzebowanie. Każde z tych zgłoszeń było inne, w każdym najważniejszy był czas. Im szybciej ratownicy dotrą do pacjenta, tym większa szansa na udzielenie mu pomocy. Dlatego inwestowanie w nowoczesne karetki i profesjonalny sprzęt jest dla nas priorytetem. To niezwykle ważne, aby w sytuacji zagrożenia zdrowia i życia pacjenci mieli zapewnioną pomoc na najwyższym poziomie – podkreśla członek zarządu województwa mazowieckiego Elżbieta Lanc.

Podczas przekazania nowego sprzętu podsumowane zostanie także działanie numeru alarmowego 112. W Polsce jest 17 Centrów Powiadamiania Ratunkowego. Znajdują się w każdym mieście wojewódzkim, na Mazowszu – w Warszawie i Radomiu. Podstawowym założeniem systemu jest jak najszybsze odebranie połączenia i powiadomienie o zgłaszanym zdarzeniu służb udzielających pomocy. W całej Polsce w 2019 r. system obsługiwało 1365 operatorów numerów alarmowych, którzy przyjęli łącznie ponad 22 miliony zgłoszeń. Średni czas oczekiwania na odebranie połączenia wyniósł 11 sekund.

Rzeczniczka Prasowa
e-mail rzecznik@mazovia.pl