Zaproszenie - Podpisanie umowy na budowę odwodnicy Grodziska

2020.08.26 08:30

Autor: , Wprowadzenie: Karolina Ołdakowska

Zachodnia obwodnica Grodziska Mazowieckiego to największa inwestycja drogowa samorządu województwa realizowana w tym roku. Jej koszt to aż 145,5 mln zł. 27 sierpnia (czwartek) zostanie podpisana umowa z wykonawcą. Planowany termin zakończenia prac to 2022 rok.

Budowa ma duże znaczenie komunikacyjne. Pozwoli na odciążenie centrum miasta poprzez przejęcie ruchu generowanego przez zjazd z autostrady A2. Inwestycja zakłada budowę trzech mostów nad drogą gruntową w pobliżu węzła autostradowego, nad torami kolejowymi oraz rzeką Mrowną. Wybudowany zostanie 7,5 km odcinek drogi od węzła autostradowego „Grodzisk” do drogi województwa nr 579 na terenie Kałęczyna. W ciągu tej trasy zostanie przebudowana, infrastruktura podziemna i urządzenia bezpieczeństwa ruchu. Powstaną też drogi dojazdowe. Planowany termin oddania inwestycji to koniec 2022 roku. Całkowity koszt inwestycji to 145,5 mln zł, z czego 116 mln zł to środki unijne w ramach RPO WM, przyznane przez samorząd województwa mazowieckiego.

Serdecznie zapraszamy

na

podpisanie umowy z wykonawcą

27 sierpnia (czwartek) 2020 r., o godz. 16.00

do

Szkoły Muzycznej I stopnia w Grodzisku Mazowieckim (dworek Skarbków)
przy ul. Generała Leopolda Okulickiego 8.

W spotkaniu wezmą udział:

Adam Struzik – marszałek województwa mazowieckiego

Grzegorz Benedykciński – burmistrz Grodziska Mazowieckiego

Tomasz Lewandowski – dyrektor Mazowieckiego Zarządu Dróg Wojewódzkich

oraz

Marcin Zaręba oraz Dietmar Mazanek – przedstawiciele Strabag Sp. z o.o..

Ze względu na epidemię koronawirusa, bardzo prosimy o zachowanie reżimu sanitarnego.

Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie
e-mail: rzecznik@mazovia.pl