Kalendarz

Jak makiem zasiał – warsztaty kulinarne bożonarodzeniowe dla dzieci

2015.12.08 08:25 , aktualizacja: 2015.12.08 08:36
Autor: Magdalena Wrzesińska, Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
Wigilijny stół fot.arch.PME w Warszawie

18 grudnia,  godz. 17:00–18:30

Muzeum dla Dzieci w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie

www.muzeumdladzieci.pl

 

Do najdawniejszych jadanych w Polsce potraw wigilijnych należy kutia z maku i pszenicy utartych z miodem. To potrawa, którą w przeszłości spożywano na stypach zadusznych. Jej obecność na wigilijnych stołach jest reliktem dawnych obrzędów ku czci zmarłych, które przed wiekami, w czasie zimowego przesilenia odprawiali nasi przodkowie.

Zapraszamy na warsztaty o pradawnych korzeniach potraw wigilijnych. Nauczymy się robić kutię w wersji glutenowej i bezglutenowej, pierożki z makiem,  i suflet makowy.

Dla młodszych i starszych uczestników.

 

Koszt: 35 zł od osoby.

Zapisy: , tel. 22 696 53 80.

Liczba wyświetleń: 98

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.