Kalendarz
„Kuchnia polska – jak powstaje tradycyjny smak”
2007.04.13 00:00
Autor: Administrator, Wprowadzenie: Administrator
Od 25 kwietnia br. w Państwowym Muzeum Etnograficznym przy ul. Kredytowej 1 w Warszawie można będzie oglądać wystawę „Kuchnia polska – jak powstaje tradycyjny smak”. Konferencja prasowa promująca ekspozycję odbędzie się dzień wcześniej, 24 kwietnia br. o godz. 12.00.
Kultura kulinarna stanowi niezwykle ważny element dziedzictwa kulturowego każdego narodu. Polskie dziedzictwo kulinarne, odgrywające znaczącą rolę w podtrzymywaniu rodzimej tradycji, cieszy się rosnącym zainteresowaniem Polaków i odwiedzających nasz kraj gości.
Wystawa „Kuchnia polska – jak powstaje tradycyjny smak” to propozycja opowieści o tradycyjnym polskim pożywieniu, prowadzona od produktu do potrawy. Muzealnicy nie potrafią zamknąć w gablotach smaków i aromatów, mogą jedynie poszerzyć wiedzę widzów w zakresie tradycyjnych sposobów pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania surowców. Ekspozycja opowiada o najbardziej charakterystycznych dla polskiej tradycji kulinarnej produktach, jak chleb i kasza, nabiał, mięso i ryby oraz warzywa i owoce, które stanowią bazę typowych dla naszej kuchni potraw. Przypomina dawne sposoby ich konserwowania oraz przyrządzania pożywienia. Pokazuje używane w tradycyjnej kuchni narzędzia i sprzęty. Kładzie także akcent na obrzędową funkcję jedzenia oraz różnice i podobieństwa kuchni poszczególnych warstw społecznych dawnej Polski.
Eksponaty pokazane na wystawie pochodzą ze zbiorów Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie, Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu, Muzeum Wsi Kieleckiej w Kielcach, Muzeum w Nieborowie i Arkadii, Muzeum Wsi Radomskiej w Radomiu oraz Muzeum Woli w Warszawie.
Kultura kulinarna stanowi niezwykle ważny element dziedzictwa kulturowego każdego narodu. Polskie dziedzictwo kulinarne, odgrywające znaczącą rolę w podtrzymywaniu rodzimej tradycji, cieszy się rosnącym zainteresowaniem Polaków i odwiedzających nasz kraj gości.
Wystawa „Kuchnia polska – jak powstaje tradycyjny smak” to propozycja opowieści o tradycyjnym polskim pożywieniu, prowadzona od produktu do potrawy. Muzealnicy nie potrafią zamknąć w gablotach smaków i aromatów, mogą jedynie poszerzyć wiedzę widzów w zakresie tradycyjnych sposobów pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania surowców. Ekspozycja opowiada o najbardziej charakterystycznych dla polskiej tradycji kulinarnej produktach, jak chleb i kasza, nabiał, mięso i ryby oraz warzywa i owoce, które stanowią bazę typowych dla naszej kuchni potraw. Przypomina dawne sposoby ich konserwowania oraz przyrządzania pożywienia. Pokazuje używane w tradycyjnej kuchni narzędzia i sprzęty. Kładzie także akcent na obrzędową funkcję jedzenia oraz różnice i podobieństwa kuchni poszczególnych warstw społecznych dawnej Polski.
Eksponaty pokazane na wystawie pochodzą ze zbiorów Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie, Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu, Muzeum Wsi Kieleckiej w Kielcach, Muzeum w Nieborowie i Arkadii, Muzeum Wsi Radomskiej w Radomiu oraz Muzeum Woli w Warszawie.
Liczba wyświetleń: 282
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.