Kalendarz
Motyczką i kopaczką w skansenie
2 września, godz. 10.00–18.00 w skansenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Nim nadeszły jesienne słoty Gospodarze wychodzili na zagony, by rozpocząć wykopki. Wydobywali bulwy ziemniaków, by potem zmagazynować je w ziemiankach i kopcach. Kartofle, obok zbóż, stanowił podstawę kuchni wiejskiej. By przetrwać zimowe miesiące, mieszkańcy wsi pracowali przygotowywali zapasy i ciepłą odzież. Przybliżeniu tych prac poświęcona będzie ostatnia w sezonie impreza plenerowa Muzeum Wsi Mazowieckiej. Na muzealnych polach odbędą się pokazy: kopania ziemniaków z pomocą motyk i kopaczek konnych, ich zbioru, a następnie sortowania. W zagrodach zaprezentowane zostaną jesienne prace gospodarskie, rękodzieło i rzemiosło ludowe. Turyści odwiedzą tkaczkę, kowala, plecionkarza, stolarza i szewca. Wraz z zielarką odkryją właściwości najpopularniejszych ziół. Posmakują kompotu z owoców z muzealnych sadów. Przyjrzą się, jak wyglądały orka oraz bronowanie, mechaniczne gręplowanie wełny, rafowanie i młócenie lnu oraz wirowanie śmietany w centryfudze. Ubiją w kierzance masło. Wezmą udział w prezentacji tłoczenia oleju rzepakowego na gorąco. Gospodynie przybliżą tradycyjne metody kiszenia kapusty i ogórków, a także wyciskania soków warzywnych. Muzealne święto ziemniaka to jedyna okazja, by kupić nie tylko owoce i warzywa ze skansenowskich upraw, ale również królika, gęś, kaczkę czy perliczkę. Na polanie obok amfiteatru odbędzie się kiermasz rękodzieła, produktów tradycyjnych i swojskiego jadła. Dzieci wezmą udział w warsztatach garncarstwa, tworzenia ludowych wycinanek, wykonywania słomianych ozdób i obróbki zbóż z pomocą replik dawnych sprzętów oraz narzędzi. Zwiedzający obejrzą scenki rodzajowe przygotowane przez członków Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy. Odwzorowane przez nich postaci przekupek, Żydów, wędrownych dziadów, parobków, guwernantki czy dziedziców pozwolą jeszcze lepiej poczuć atmosferę wsi z początku XX wieku. Wykopki kończyło zwykle ognisko, w którym spalano suche kłącza i chwasty. W jego żarze pieczono zebrane ziemniaki. Również w muzeum na leśnej polanie zapłonie ogień, przy którym będzie można wypocząć, zjeść kartofle i usmażyć kiełbaski. Muzealna scena gościć będzie Zespół Kurpiowski „Pod borem” z Zawad, który zaprezentuje widowisko obrzędowe „A w polu robota…”, a także skoczne przyśpiewki w wykonaniu wiejskiej kapeli. Pełen program wydarzenia dostępny jest na stronie www.mwmskansen.pl.
Liczba wyświetleń: 186
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.