Kalendarz
Kurpiowskie pieczywo świąteczne - robimy byśki
2010.12.01 15:25 , aktualizacja: 2010.12.01 15:37
Autor: Urszula Sabak, Wprowadzenie: Urszula Sabak
Wszyscy słyszeliśmy o bogactwie polskich tradycji bożonarodzeniowych, ale nie każdy pewnie miał okazję poznać kurpiowski zwyczaj wypiekania tzw. byśków. Na zajęcia, które przybliżą tę staropolską tradycję, zaprasza Państwowe Muzeum Etnograficzne.
Zajęcia są skierowane do dzieci w wieku szkolnym. Mile widziane są także starsze przedszkolaki z rodzicami. O kurpiowskim pieczywie świątecznym opowie znana artystka kurpiowska Wiesława Bogdańska.
Robiono je między Nowym Rokiem a Świętem Trzech Króli. Jak się okazuje, były one niegdyś na Kurpiach tradycyjnym elementem okresu świątecznego. „Byśki” to figurki zwierząt: krów, koni, owiec, „nowe latka” - krąg z postacią pasterza w środku i wizerunkami kaczek, gęsi, kurek na okręgu.Byśki i nowe latka wypiekano z ciasta chlebowego. Wierzono, że jeśli się upiecze się ich tak dużo, by zabrakło na nie miejsca na stole, zapewnią dostatek i urodzaj. Na zajęciach zrobimy i upieczemy własnego „byśka”
Zapraszamy 8 grudnia na godz. 16.30.
Wstęp w ramach biletu do Muzeum (5 i 10 zł)
Informacja i zapisy: Dział Naukowo – Oświatowy
Tel. (22) 8277641 wew.218
Mail.
Projekt dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Liczba wyświetleń: 619
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.