Kalendarz
Gotowanie na polanie w sierpeckim skansenie
2011.04.27 10:35 , aktualizacja: 2011.04.27 10:41
Autor: Anita Gad-Turalska, MWM w Sierpcu, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
Gdzie spędzić majówkę? Oczywiście w sierpeckim skansenie! Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zaprasza do wspólnej biesiady w ramach imprezy plenerowej „Gotowanie na polanie”. Piknik, kierowany do miłośników dobrej zabawy i kuchni regionalnej, odbędzie się 1 maja br. w godz. 10.00-18.00.
Celem imprezy jest popularyzowanie tradycji kulinarnych Mazowsza, m.in. poprzez wspólną naukę przyrządzania regionalnych specjałów. Zgodnie z wieloletnim już zwyczajem odbędzie się konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę mazowiecką. Umiejętności prezentować będą gospodynie i koła gospodyń wiejskich, wytwórcy produktów tradycyjnych i regionalnych oraz wszyscy chętni, którzy spełniają warunki określone w regulaminie. Aby wziąć udział w konkursie należy zgłosić minimum jedną, charakterystyczną dla Mazowsza potrawę, w co najmniej jednej kategorii – zupa, potrawy jarskieimięsne, przekąski , desery, napoje.Dania będą oceniane przez specjalnie powołane jury. Liczyć się będą walory smakowe i estetyczne. Konkurs ma charakter otwarty, a szczegółowy regulamin znaleźć można na stronie www.mwmskansen.pl Po wspólnym gotowaniu, zwiedzający będą mieli okazję skosztować przygotowane specjały.
Tego dnia otwarte będą ekspozycje muzealne. W zagrodach chłopskich będzie można obejrzeć pokazy zajęć codziennych, takich jak: pranie i maglowanie bielizny, ubijanie masła w kirzance. Twórcy współpracujący z muzeum zaprezentują pokazy rękodzieła ludowego: kowalstwo, plecionkarstwo, szewstwo, powroźnictwo i tkactwo. Przez cały dzień na polanie będzie można upiec kiełbaskę przy ognisku. Przewidziano też przejażdżki konne – w siodle, bądź bryczką po terenie skansenu.Udostępniona zostanie wystawa „Wielkanoc na Mazowszu”prezentowana w 10 zagrodach chłopskich z przełomu XIX i XX wieku oraz w XVIII-wiecznym Kościele z Drążdżewa.
Imprezie towarzyszyć ma kiermasz regionalnych potraw, który z każdym rokiem cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Każdorazowo to wymarzone miejsce dla smakoszy dań i produktów regionalnych. Pajda chleba ze smalcem, swojskie wędliny czy ciasta i ciasteczka, a także najróżniejsze gatunki nalewek i miodów zadowolą niejedno podniebienie. Na szczególnych smakoszy tradycyjnego jadła czekać też będzie specjalnie przygotowana zupa w kotle – „parzybroda”.
Zaplanowano też program artystyczny, mający umilić czas zwiedzającym. Występy Zespołu Pieśni i Tańca TORUNIACY, nauka tańców narodowych, wspólne wykonywanie przyśpiewek ludowych oraz gościnny spektakl „Pośmiejmy się z gwiazd” przygotowany przez Lidię Stanisławską i Jacka Frankowskiego to tylko niektóre atrakcje, zachęcające do spędzenia majówki w sierpeckim skansenie.
„Gotowanie na polanie” rozpocznie długi weekend majowy. Także 2 i 3 maja br. muzeum zostanie otwarte dla zwiedzających. W te dni również przygotowano wiele niespodzianek.
Liczba wyświetleń: 630
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.