Kalendarz

Laur Marszałka na Praskiej Giełdzie Spożywczej

2011.05.04 15:05 , aktualizacja: 2011.05.05 15:45

Autor: Iwona Dybowska, Wprowadzenie: Iwona Dybowska

W dniach 18-19 maja br. Praska Giełda Spożywcza zaprasza na VII Dni Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki. Prezentacja produktów, połączona z kiermaszem wyrobów wytworzonych z naturalnych składników, służyć ma popularyzacji naturalnych produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami. Ważnym punktem imprezy będzie uroczyste wręczenie nagród laureatom IV edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.

 

Dni Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki każdorazowo są okazją do zapoznania się z ofertą i skosztowania naturalnych wyrobów. To także płaszczyzna wymiany doświadczeń między producentami i handlowcami, co w rezultacie przyczynia się do coraz częstszej obecności produktów tradycyjnych na krajowym rynku artykułów spożywczych. Impreza pokazuje jak łączyć imponujący dorobek kulinarny polskich regionów ze współczesną, wysoką jakością wytwarzania.

 

Podczas tegorocznych Polskich Smaków swoje wyroby prezentować będzie blisko osiemdziesięciu wystawców z województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, śląskiego, świętokrzyskiego i wielkopolskiego. Reprezentowane będą różne grupy wytwórców: małe firmy i wytwórnie rodzinne, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje, spółdzielnie  produkcyjne i przedsiębiorstwa średniej wielkości.

 

Regionalne produkty przygotują również wystawcy z Mazowsza. Większość z nich to laureaci organizowanego od czterech lat konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, honorującego mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku. Będzie można zakupić smakowite wędliny: „Bekon” z Szydłowca, „Dworskie Smaki” z Mścibrodów k. Siedlec, Masarnia Wędlin Tradycyjnych „Jasińscy” z Klembowa, Zakład Mięsny Stanisława Lenarcika z Gotard k. Pułtuska oraz „Strawa” z Sadów k. Czosnowa. Rejbak – placek pieczony z surowych ziemniaków oraz fafernuchy – kurpiowskie ciasteczka drożdżowe z marchewką – zaprezentuje gospodarstwo agroturystyczne Teresy Szymczyk „Kurpanika” z Lelisu k. Ostrołęki. W wytwarzaniu niepowtarzalnego makaronu radziwiłłowskiego specjalizuje się gospodarstwo rolne Wioletty i Dariusza Marcinowskich z Radziwiłłowa, które będzie oferować także likiery jajeczne i ryby. Przetwory rybne oraz ryby wędzone będzie można nabyć również u Hanny Cymerman-Kärkkäinen (C.K. Fish) z Józefowa. Z kolei miody i produkty pszczele będą oferować: A. W. Piotrowski i Roman Stachyra – obaj z Żuromina oraz Jerzy Rosiński z Tłuszcza. Pieczywo tradycyjne zaprezentują: Piekarnia Ratuszowa Radzikowskich z Siedlec, Łukasz Stelmański z Sierpca oraz Piekarnia Kurpiowska w Serafinia k. Łysych.

 

Podczas pierwszego dnia Polskich Smaków, 18 maja, odbędzie się konkurs na najciekawszą prezentację produktu tradycyjnego. Oceny stoisk wszystkich producentów dokona specjalne jury, a najlepiej prezentujący się wystawcy otrzymają puchary i nagrody ufundowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Imprezę honorowym patronatem objął m.in. Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.

Liczba wyświetleń: 646

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.