Komunikaty

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

2010.07.28 12:00 , aktualizacja: 2010.11.29 12:06

Autor: Rafał Rzepkowski, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

Samorząd Województwa Mazowieckiego zaprasza do udziału w etapie wojewódzkim dziesiątej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

Organizatorami konkursu w etapie wojewódzkim jest Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

                Głównym celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Istotne jest również poszukiwanie produktów charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką. Wybór laureatów konkursu odbywa się dwuetapowo, tj. na poziomie regionalnym oraz na poziomie ogólnopolskim, który zakończony zostanie wręczeniem nagrody konkursu-PERŁY. Szeroka formuła konkursu pozwala na uczestnictwo w następujących kategoriach:

  • produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego;
  • produkt regionalny pochodzenia roślinnego;
  • napój regionalny;
  • inny produkt regionalny.

Konkurs jest bezpłatny dla uczestników na etapie regionalnym. Finaliści otrzymują uprzywilejowaną pozycję przy wyborze ofert na uczestnictwo w organizowanych bądź współorganizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego imprezach promocyjnych. Ponadto Kapituła Konkursowa spośród produktów nominowanych w regionach przyznaje nagrodę konkursu PERŁA. Uroczyste wręczenie tej prestiżowej nagrody odbędzie się w Poznaniu w czasie targów Polagra Food we wrześniu 2010 r.

Finał regionalny dziesiątej edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo zaplanowany jest na 22 sierpnia 2010 r. podczas Dożynek Województwa Mazowieckiego, Diecezji Płockiej i Powiatu Sierpeckiego organizowanych w Muzeum Wsi Mazowieckiej W Sierpcu.

 

Wolę uczestnictwa w konkursie poprzez wypełnione karty zgłoszeń produktu należy przesłać na adres: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnegoul. Kruczkowskiego 3, pok. 9, 00-380 Warszawa z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" najpóźniej do 13 sierpnia 2010 r.

Pliki do pobrania

Rozmiar: 42 kB, Liczba pobrań: 293, Dokument programu Microsoft Word
Rozmiar: 53 kB, Liczba pobrań: 336, Dokument programu Microsoft Word

Liczba wyświetleń: 951

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.