Komunikaty

Przedłużono czas składania zgłoszeń w II edycji Konkursu o Laur Marszałka!

2008.10.07 00:00 , aktualizacja: 2009.01.07 00:00

Autor: Administrator, Wprowadzenie: Łucja D. Cichocka

Najsmaczniejsze i najzdrowsze wyroby piekarnicze, cukiernicze, wędliny, sery, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, a także miody oraz napoje, mogą stanąć do konkursu o Laur Marszałka za Najlepszy Produkt Żywnościowy na Mazowszu. Zgłoszenia można przesyłać do końca stycznia 2009.

Celem konkursu jest promocja najlepszych, najsmaczniejszych, najzdrowszych, a także tradycyjnych produktów żywnościowych wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Konkurs ma za zadanie wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa.

W konkursie przewidziano dwie kategorie: mazowiecki produkt konwencjonalny oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny. W obu kategoriach oceniane będą: wyroby piekarnicze i cukiernicze, wyroby mączne, wędliny, przetwory mięsne, sery i inne przetwory mleczne, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, miody oraz napoje.

W kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny mogą wziąć udział produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów mogą też pochodzić z upraw ekologicznych lub rolnictwa zintegrowanego.

Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie nie tylko firm komercyjnych, ale także organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takich jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne. Warunkiem jest jednak udokumentowanie działalności posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami potwierdzającymi prezentację produktu na różnego rodzaju targach, wystawach, lokalnych imprezach itp. Produkty biorące udział w konkursie powinny być wytwarzane w ilościach handlowych.

Ważne też, aby zgłoszony produkt był powtarzalny, co umożliwi jego promocję po konkursie.

Zgłoszenia przyjmowane będą do 31 stycznia 2009 roku. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do dnia 1 marca 2009 roku a uroczyste wręczenie nagród nastąpi w marcu lub na początku kwietnia 2009 roku.


Osoby do kontaktu:
Anna Wielowieyska – tel.: (22) 59 79 379
Krzysztof Zaniewski - tel.: (22) 59 79 660

Pliki do pobrania

Rozmiar: 36 kB, Liczba pobrań: 238, Dokument programu Microsoft Word
Rozmiar: 81 kB, Liczba pobrań: 265, Dokument programu Microsoft Word

Liczba wyświetleń: 1480

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.