Inne

Wyniki XVIII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

2018.06.11 15:35 , aktualizacja: 2018.06.12 12:03

Autor: Krzysztof Zaniewski (RW), Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • stoją organizatorzy konkursu Moment ogłoszenia wyników....
  • zwycięzcy konkursu otrzymują nagrody z rąk dyrektora Radosława Rybickiego Nagrody, ufundowane przez...
  • na stole leży polędwica z tynki, pokrojona i w kawałku Polędwica z tynki długo...
  • szarlotka z Przysuchy Prawdziwa szarlotka z...
  • na stole prezentowana jest pierś z gęsi, pokrojona Pierś gęsia z Łysobyk (fot....
  • na talerzu ułozono pierogi zwane szpinaczniakami Szpinaczniaki z serem (fot....

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Władysława Sikorskiego w Pomiechówku, 9 czerwca br., odbył się finał wojewódzki XVIII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.


Główną ideą inicjatywy jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w mazowieckiej tradycji, wytwarzanych od lat tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Poprzez udział w przedsięwzięciu zachęcamy też mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.


Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach

Tegoroczna edycja zgromadziła około 50 uczestników, którzy w grupie produktów oraz dań prezentowali swoje wyroby. Przyznano łącznie 23 nagrody i wyróżnienia.


W części produktowej, w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkategoria produkty i przetwory mięsne nagrody otrzymali: Grażyna i Wiesław Więchowie z Ossowa za Pierś gęsią z Łysobyk, Hanna i Krzysztof Kowalscy z Winnik za Smalec ze świni złotnickiej, wyrób wędlin tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa za Kiełbasę podsuszaną z Karniewa. Wyróżnienie w tej kategorii otrzymała firma Wędliny z Pracowni s. c. p. Strzeżysz i K. Bońkowski z miejscowości Stupsk za Polędwiczkę z „Pracowni”.


W podkategorii produkty mleczne nagrody otrzymali: Anna Michalczuk z Rządzy za Ser kozi z Jakubowa, Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa za Masło gąsiorowskie. Wyróżnienie w tej kategorii otrzymała Wioletta Śliwińska z Błędowa k/Pomiechówka za Ser kozi od Wioli.


W podkategorii miody zwyciężył Marcin Milewski z Legionowa za Miód rzepakowy. W kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego, w podkategorii przetwory owocowe nagrodę otrzymała Ewa Mitowska z Seroczyna za Konfiturę z płatków róży. Wyróżnienie w tej podkategorii otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich Made in Bończa z Bończy za Pastę z chwasta czyli sos z majowej pokrzywy. W podkategorii przetwory warzywne nagrodę otrzymał STANISŁAW NALEWAJEK ze Stasinego Lasu za Ogórki kiszone ze Stasinego Lasu.


W podkategorii wyroby cukiernicze nagrodę otrzymała firma M&K Monika Łabędzka, Karol Łabędzki z Przysuchy za Prawdziwą szarlotkę. Wyróżnienia w tej kategorii trafiły do Henryka Myszka Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Dębami z Karniewa za Kruche ciasteczka, Ewa Suminska z Janowa Mikołajówki za Szarlotkę babci Stefanii.


W kategorii napoje regionalne, podkategorii napoje alkoholowe nagrodzono Danutę Zawadzką z Żulina za Nalewkę na mięcie (Dereszówkę). Wyróżnienie w tej podkategorii otrzymała Bożena Pasierowska z Legionowa za Nalewkę pigwa i pigwowiec. W podkategorii napoje bezalkoholowe wyróżnienie otrzymała Teresa Lubecka za Syrop z czarnego bzu.


W kategorii inne produkty regionalne nagrodę otrzymało Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych z Czernic borowych za Czernickie laleczki odpustowe. Wyróżnienie w tej kategorii trafiło do Honoraty Główczak ze Skubianki za Chłopskie zawijasy.
Nominację do „Perły 2018” otrzymali w kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego: Anna Goliszewska z Kawęczyna za Galaretkę z czarnej porzeczki oraz Andrzej Ciołkowski z Przejmy za Powidła olenderskie


W części gastronomicznej konkursu I nagrodę uzyskał: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Władysława Sikorskiego w Pomiechówku za danie składające się z Zupy z grzybów z kwasem z kiszonej kapusty i zawijaka gęsi z opiekanymi warzywami z mocną nuta wiśni i jabłka. Drugą nagrodę uzyskało Koło Gospodyń z Posiadał k/Cegłowa za danie składające się z Przystawki „Cholewiaki” i „Posiadalskie Kartacze”. Trzecia nagroda trafiła do Mitowskiej Zagrody, Gospodarstwo Agroturystyczne Zagroda Edukacyjna z Seroczyna za danie składające się z Zupy pieczarkowej z klopsikami oraz Rolady z kurczaka z ziemniakami i mizerią. Wyróżnienie w tej części konkursu uzyskała Jolanta Jadwiga Wołynik z Legionowa za Chłodnik z buraczków z jajami przepiórki i przepiórki w płatkach róży.

 

Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Fundatorem nagród regionalnego etapu konkursu był Samorząd Województwa Mazowieckiego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT Warszawa.

Liczba wyświetleń: 372

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.