Inne
Wyniki IV edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych
2019.09.10 12:40 , aktualizacja: 2019.09.11 14:18
Autor: Franciszek Woldański (RW), Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
Konkurs skierowany był do mieszkańców Mazowsza – producentów serów podpuszczkowych. W IV edycji konkursu zgłoszono 39 serów wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Kapituła wyłoniła zwycięzców w poszczególnych kategoriach.
Sery świeże
W grupie A przyznano 6 nagród.
Dwa pierwsze miejsca zdobyli „Sermlek” Mariusz Gregorczyk z miejscowości Jarnice (powiat węgrowski) za Ser Zagrodowy z Doliny Liwca oraz Małgorzata Szpura z miejscowości Holendry Baranowskie (powiat grodziski) za Ser kozi podpuszczkowy wędzony.
Drugie miejsce przypadło Krzysztofowi Michalczukowi z miejscowości Rządza (powiat miński) za Kozią Ricottę.
Dwa trzecie miejsca zdobyli – Hanna Rudnicka z miejscowości Moczydło (powiat miński) za Ser moczydlański z koziego mleka oraz Sylwia Szczypa z Malewa (powiat płoński) za czosnkowy Malewiaczek.
Wyróżnienie w tej grupie zdobyła Danuta Więckowska z Wólki Kunińskiej (powiat ostrołęcki) za ser świeży „Kazikowy smak”.
Sery dojrzewające
W grupie B przyznano 3 nagrody.
Pierwsze miejsce trafiło do Wiesława Kalickiego z miejscowości Żelków Kolonia (powiat siedlecki) za Kozi ser podpuszczkowy dojrzewający 4 miesiące.
Drugie miejsce zdobyła Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel (powiat otwocki) za Ricottę dojrzewajacą w winie.
Trzecie miejsce na podium zajęła Maja Borowiec z Lasocina (powiat sochaczewski) za Ser dojrzewający.
Sery pleśniowe
W grupie C przyznano jedna nagrodę – pierwsze miejsce zdobył Sławomir Rosiak z miejscowości Brzozów (powiat sochaczewski) za Ser pleśniowy z niebieską pleśnią ze Stoczka.
Artykuły powiązane
Mazowiecki konkurs serów zagrodowych
Liczba wyświetleń: 549
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.