Laureaci

Wyniki konkursu o Laur Marszałka

2016.04.20 14:00 , aktualizacja: 2016.06.07 11:06

Autor: Krzysztof Zaniewski (RW), Wprowadzenie: Małgorzata Wielechowska

Kapituła Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2015 wyłoniła laureatów IX edycji.

 

Do konkursu zgłoszono w tym roku ponad sto produktów. Po weryfikacji zgłoszeń, ocenie poddano 93 produkty w grupach:

  • A – producenci indywidualni,
  • B – producenci rynkowi.

W każdej z grup przyznano laury w 8 kategoriach.

 

Zgodnie z protokołem komisji, w grupie A – producenci indywidualni laureatami zostali:

  • w kategorii wyroby piekarnicze: Regina Zagroba z Nowej Ruskołęki (gmina Andrzejewo, powiat ostrowski) za produkt o nazwie buła drożdżowa z kruszonką,
  • w kategorii wyroby cukiernicze: Gospodarstwo Agroturystyczne „Chata Pod Dębami” z Karniewa (powiat makowski) za produkt o nazwie napoleonka,
  • w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego: Martyna Częścik ze Stoczka (powiat węgrowski) za produkt o nazwie szynka dębowa z tynki,
  • w kategorii produkty mleczarskie: Marek Zalewski z Nowego Pawłowa (gmina Czernice Borowe, powiat przasnyski) za produkt o nazwie masło wiejskie,
  • w kategorii ryby i przetwory rybne: Elżbieta Kaczorek z Wymysłów (gmina Krasnosielc, powiat makowski) za produkt o nazwie szczupak z Orzyca,
  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Golądkowie (gmina Winnica, powiat pułtuski) za produkt o nazwie pasztet z soczewicy czerwonej z ziarnami dyni i pestkami słonecznika,
  • w kategorii miody: Marek Dudek z Chotomowa (gmina Jabłonna, powiat legionowski) za produkt o nazwie miód akacjowy,
  • w kategorii napoje: Monika Kowalczyk z Woli Gutowskiej (gmina Jedlińsk, powiat radomski) za produkt o nazwie kajmakówka.

 

W grupie B – producenci rynkowi laureatami zostali:

  • w kategorii wyroby piekarnicze: Piekarnia 1919 W.S. Kaczmarek ul. Tartaczna 12, Sochaczew, za produkt o nazwie chleb orkisz boryszewski,
  • w kategorii wyroby cukiernicze: Zaścianek Polski Bożena Polak-Stojanova, ul. Asłanowicza 17, Siedlce, za produkt o nazwie pierniczki staropolskie,
  • w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego: Elpak Jacek Elis, ul. Kombatancka 9, Pilawa (powiat garwoliński), za produkt o nazwie szynka świąteczna,
  • w kategorii produkty mleczarskie: Turska Dolina Mini Mleczarnia Turza Mała (gmina Lipowiec Kościelny, powiat mławski), za produkt o nazwie ser turski,
  • w kategorii ryby i przetwory rybne: Grill Bar Anna Dec, ul. Pałacowa 58, Grzegorzewice (gmina Żabia Wola, powiat grodziską), za produkt o nazwie mazowieckie gefilte fish,
  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego: Krokus Przetwórnia Owoców I Warzye, Czesław Caryk Sp. J., Pająków 25B (gmina Przyłęk, powiat zwoleński) za produkt o nazwie ogórki kiszone z papryką chili,
  • w kategorii miody: Pasieka Murawscy, Wola Wacławowska 24 A (gmina Wolanów, powiat radomski), za produkt o nazwie miód nawłociowy,
  • w kategorii napoje: Legucin, Głudna 29 (gmina Błędów, powiat grójecki), za produkt o nazwie lifberry.

Liczba wyświetleń: 679

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.