Laureaci

Wyniki Konkursu o Laur Marszałka

2017.04.13 08:55 , aktualizacja: 2017.05.08 12:53

Autor: Krzysztof Zaniewski (RW), Wprowadzenie: Małgorzata Wielechowska

Kapituła Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2016 wyłoniła laureatów X edycji.

 

Do konkursu zgłoszono w tym roku około 150 produktów. Po weryfikacji zgłoszeń, ocenie poddano 137 produktów w grupach: A – producenci indywidualni i B – producenci rynkowi.


W grupie A przyznano 8 laurów i 5 wyróżnień. W grupie B przyznano 7 laurów i 2 wyróżnienia.

 

Zgodnie z protokołem komisji, w grupie A – producenci indywidualni laureatami – zdobywcami Laura zostali:

  • w kategorii wyroby piekarnicze: Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie z Czernic Borowych (powiat przasnyski) za produkt o nazwie Chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych,

  • w kategorii wyroby cukiernicze: Jadwiga Wołynik z Legionowa za produkt o nazwie Najsłodsze marzenie,

  • w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego: Edyta Maria Pliszka-Póżniewska z Przytuł (powiat ostrołęcki) za produkt o nazwie Smalec kurpsiowski z dodatkiem łogórka kisonego,

  • w kategorii produkty mleczarskie: Dorota Dyga z Gąsiorowa (gmina Świercze, powiat pułtuski) za produkt o nazwie Ser domowy z czarnuszką,

  • w kategorii ryby i przetwory rybne: Teresa Woźniak z Przyłęka (powiat zwoleński) za produkt o nazwie Faszerowany szczupak znad Plewki,

  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego: Jerzy Stefański z Brzozówki (gmina Czosnów, powiat nowodworski) za produkt o nazwie Chrzan na occie jabłkowym,

  • w kategorii miody: Agnieszka Komorowska z Czarnego Ługu (gmina Jedlińsk, powiat radomski) za produkt o nazwie Miód faceliowy,

  • w kategorii napoje: Ewa Mitowska z Seroczyna (gmina Wodynie, powiat siedlecki) za produkt o nazwie Nalewka Nadbużańska Owocowa-Mirabelka.

Wyróżnienia w grupie A – producenci indywidualni:

  • w kategorii wyroby piekarnicze: Kamila Kawińska z Wrzosa (gmina Przytyk, powiat radomski) za produkt o nazwie Sójka Wrzoska,

  • w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego: Wiesław Więch z Ossowa (gmina Wołomin, powiat wołomiński) za produkt o nazwie Pierś Gęsia z Łysobyk,

  • w kategorii produkty mleczarskie: Katarzyna Białoskórska z Płocka za produkt o nazwie Trzepowski ser podpuszczkowy w ziołowej posypce,

  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego: Grażyna Więch z Ossowa (gmina Wołomin, powiat wołomiński) za produkt o nazwie Powidła śliwkowe z jałowcem,

  • w kategorii napoje: Teresa i Czesław Niedźwiedzcy z Olszewa Borki (powiat ostrołęcki) za produkt o nazwie Miód pitny „Kurpik” dwójniak.

Zgodnie z protokołem komisji, w grupie B – producenci rynkowi laureatami – zdobywcami Laura zostali:

  • w kategorii wyroby piekarnicze: Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie, ul. Krakowiaków 103, Warszawa, za produkt o nazwie Chleb żytni 100 proc.,

  • w kategorii wyroby cukiernicze: Piekarnia Gzik Violetta-Janiak, ul. Traugutta 7, Sochaczew, za produkt o nazwie Pączki bio,

  • w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego: Wyrób Wędlin Tradycyjnych, ul. Kolonia 15, Karniewo (powiat makowski), za produkt o nazwie Kiełbasa krucha,

  • w kategorii produkty mleczarskie: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu, za produkt o nazwie Ser pikserki,

  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego: Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw, Czesław Caryk Sp. j., Pająków 25B (gmina Przyłęk, powiat zwoleński) za produkt o nazwie Syrop z pigwowca,

  • w kategorii miody: Gospodarstwo Pasieczne Tęczowa Pasieka, Cieciszew 11 (gmina Konstancin-Jeziorna, powiat piaseczyński), za produkt o nazwie Miód nawłociowy,

  • w kategorii napoje: Nalewkarnia Longinus R. Dziliński, Rafał Dziliński, ul. Leśna 52, Ciechanów, za produkt o nazwie Nalewka z mirabelki.

     

Wyróżnienia w grupie B – producenci rynkowi:

  • w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego: Bożena Julia Polak Stojanova, Zaścianek Polski, ul. Astanowicza 17, Siedlce, za produkt o nazwie Staropolski pasztet z gęsi,

  • w kategorii miody: Pasieka Murawscy Łukasz Murawski, Wola Wacławowska (gmina Wolanów, powiat radomski), za produkt o nazwie Miód nektarowy malinowy.

Liczba wyświetleń: 806

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.