Laureaci
Wyniki XII edycja Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2018
2019.04.03 16:10 , aktualizacja: 2019.04.05 08:57
Autor: Krzysztof Zaniewski (RW), Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Do XII edycji Konkursu zakwalifikowano 148 produktów żywnościowych, wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Kapituła Konkursu wyłoniła zdobywców Laura i wskazała Wyróżnionych w grupie producentów indywidualnych i grupie przedsiębiorców.
W grupie producentów indywidualnych Laury zdobyli: w kategorii wyroby piekarnicze – Mariola Zgódka z Woli Stanisławowskiej za Chleb na zakwasie, w kategorii wyroby cukiernicze – Ewa Sumińska z Janowa Mikołajówki za Makowiec „Adama”, w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Maciej i Karol Kwiatkowscy z Ostrołęki za Kiełbasę w kurpiowskim cebrze kiełsana, w kategorii ryby i przetwory rybne – Dariusz Marcinowski z Radziwiłłowa za Węgorza wędzonego z Radziwiłłowa, w kategorii produkty mleczarskie – Krzysztof Michalczuk z Rządzy za Ser kozi ricotta z Witkowizny, w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Anna Goliszewska z Kawęczyna za Galaretkę z czarnej porzeczki, w kategorii miody – Bogna i Marcin Milewscy z Legionowa za Miód rzepakowy (z klonem i wierzbą), w kategorii napoje – Aleksandra i Mariusz Siwińscy z Ceranowa za Wino z czarnej porzeczki Cyraneczka.
Wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych zdobyli: w kategorii wyroby piekarnicze – Celina Nowakowska z Dosina za „Dosiniak” chleb ziołowy, w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich „Chudkowianki” z Chudka za Pasztet z dziczyzny, w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Grzegorz Buszkiewicz z Eugieniowa za Ogórki kiszone, w kategorii ryby i przetwory rybne – Koło Gospodyń Wiejskich Połoń z Połoni za Szczupaka faszerowanego z Połoni, w kategorii miody – Przemysław Górlicki z Pawłowa za Miód wielokwiatowy z Pawłowa, w kategorii napoje – Magdalena Pietrzak z Gut za Porzeczkówkę Magdy.
W grupie przedsiębiorców Laury zdobyli: w kategorii wyroby piekarnicze – Piekarnia Wacyn Ewa Brzezińska i Andrzej Karczewski z Wacyna za Chleb żytni na trzonie z ziołami, w kategorii wyroby cukiernicze – P.P.H.U. pod Różami z Jedlni Letnisko za Pączki z różaną konfiturą, w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa za Kabanosy wieprzowe, w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Zakład Usługowo-Produkcyjny Wesart Artur Zarzycki ze Skołatowa za Kindziuk po skołatowsku, w kategorii produkty mleczarskie – Gospodarstwo Rolne Markowa Zagroda Marek Zalewski z Nowego Pawłowa za Ser wędzony z Markowej Zagrody, w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk z Pająkowa za Powidła wiśniowo-jabłkowe bez dodatku cukru, w kategorii miody – Adam i Wojciech Piotrkowscy Gospodarstwo pasieczne z Żuromina za Nadwkrzański miód Z dodatkiem propolisu i pyłku kwiatowego, w kategorii napoje – Wiesław Gowin Gospodarstwo Rolne Dwórzno z Dwórzna za Wino z czarnej porzeczki – Winnica Dwórzno.
Wyróżnienia w grupie przedsiębiorców zdobyli: w kategorii wyroby piekarnicze – Piekarnia Hanna Milewska z Sońska za Chleb żytni razowy, w kategorii produkty mleczarskie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach z Siedlec za Jogurt typu greckiI.
Liczba wyświetleń: 907
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.