Aktualności

DOJRZALI I KOMPETENTNI. Zarządzanie wiekiem – przepis na sukces firmy – zaproszenie na konferencję

2015.06.09 12:50

Autor: Agnieszka Jędrzejczak, KM, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

19 czerwca 2015 r. w godz. 10:00 – 14:30 w Zespole Rezydencji Belweder Klonowa przy ul. Flory 2 w Warszawie odbędzie się konferencja pn. „DOJRZALI I KOMPETENTNI. Zarządzanie wiekiem – przepis na sukces firmy”. 

 

Gospodarzem spotkania jest Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce, która w ramach projektu „ACTIV 50+” przygotowała i przedstawi najnowszy podręcznik zarządzania wiekiem. Partnerem i współgospodarzem konferencji jest Konfederacja Lewiatan.

 

Przedsięwzięcie skierowane jest do pracodawców z Mazowsza, szczególnie z sektora małych i średnich przedsiębiorstw.

 

Rejestracji na konferencję można dokonać pod adresem:

https://online.ikongres.pl/conference/Dojrzali_i_kompetentni_Zarzadzanie_wiekiem_przepisem_na_sukces_firmy

 

Więcej informacji pod adresem:

http://konfederacjalewiatan.pl/kalendarium/2015/6/1/dojrzali_i_kompetentni__zarzadzanie_wiekiem__przepis_na_sukces_firmy

 

Program Konferencji:

10.00 – 10.30
Rejestracja uczestników

10.30 – 10.45
Otwarcie konferencji

10.45 - 11.00
Jak administracja wspiera pracodawców w zarządzaniu wiekiem? Program „Solidarność Pokoleń. Działania na rzecz aktywizacji osób 50+”

11.00 – 12.00
Zarządzanie wiekiem – narzędzia i sposoby ich wykorzystania prezentacja podręcznika dla MŚP
Dyskusja z udziałem pracodawców

12.00 – 12.15
Przerwa kawowa

12.15 - 13.00
Jak wykorzystać Krajowy Fundusz Szkoleniowy do rozwoju kompetencji dojrzałych pracowników?
Dyskusja z udziałem pracodawców

13.00 - 13.45
Co firmy zyskują zatrudniając osoby z niepełnosprawnościami?
13.45 – 14.00
Podsumowanie

14.00 – 14.30
Lunch

Liczba wyświetleń: 83

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.