Aktualności

Eksportuj Żywność do Wielkiej Brytanii – seminarium

2017.02.14 11:55 , aktualizacja: 2017.02.27 08:24

Autor: Agnieszka Jędrzejczak (KM), Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie oraz Brytyjsko-Polska Izba Handlowa zapraszają na seminarium skierowane do producentów żywności, które odbędzie się 28 lutego br. w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (ul. Nowoursynowska 166 w Warszawie).

 

Ideą spotkania jest wsparcie polskich przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej w eksporcie produktów do Wielkiej Brytanii. Jak działać na rynku brytyjskim, nawiązywać współpracę z kontrahentami, przekonać Brytyjczyków do nabywania polskiej żywności? – to kilka propozycji tematów, które zawiera program wydarzenia. Omówione będą także problemy związane z certyfikatami, kursami walut, logistyką, tłumaczeniem i zawieraniem kontraktów pomiędzy dwoma różnymi systemami prawnymi.

 

Polskich producentów coraz mocniej dotykają problemy z eksportem na wschód, zaś Wielka Brytania, gdzie eksport polskich produktów rośnie w dwucyfrowym tempie, wydaje się być destynacją o wielkim potencjale i dużej chłonności. Konsumenci brytyjscy są zamożni, ale też wymagający i zróżnicowani. Jedni szukają nowych doznań smakowych czy po prostu zdrowej żywności, inni zwracają uwagę na niższe ceny, bez względu na pochodzenie produktu. W trakcie spotkania wiedzą i doświadczeniem podzielą się eksperci, którzy wspólnie z BPCC dostarczają kompleksowych rozwiązań w obszarze wprowadzenia produktów i usług na rynek Wielkiej Brytanii.

 

Udział w seminarium jest bezpłatny.

 

Osoby zainteresowane uczestnictwem prosimy o przesyłanie zgłoszeń do 24 lutego br. na adres:  .

 

Program spotkania

09:30–09:45 Powitanie gości

  • Ewa Janina Orzełowska – wicemarszałek
  • prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Kierownik Zakładu Badań Konsumpcji Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiegow Warszawie

Specyfika rynku brytyjskiego

09:45–10:00 Dynamika relacji handlowych między Polską i Wlk. Brytanią (w świetle „brexitu”); analiza brytyjskiego rynku pod kątem popytu na polskie produkty; usługi handlowe – Michael Dembiński, BPCC

10:00–10:15 Wymagania rynku brytyjskiego dla eksportu polskiej żywności – BSI Group

 

Strategia wejścia na rynki zagraniczne i marketing międzynarodowy

10:15–10:30 Opakowanie i wzornictwo - wymagania konsumenta brytyjskiego – Marek Schejbal, BPCC

10:30–10:45 Dobre produkty, słaby marketing – czyli jak zareklamować polskie produkty w UK?Marek Schejbal, BPCC

10:45–11:00 Wejście na rynek brytyjski – studium przypadku – tbc

11:00–11:30 Przerwa Kawowa

 

Umowy handlowe, logistyka i płatności w handlu zagranicznym

11:30–11:45 Zawieranie umów handlowych, płatność za usługi i odzyskiwanie należności w Wielkiej Brytanii – Sebastian Szulkowski, Ardens Solicitors

11:45–12:00 Logistyka - polska żywność przekracza Kanał La Manche – tbc

12:00–12:15 Rozliczenia w handlu zagranicznym i zabezpieczenie ryzyka kursowego dla MŚP – Jakub Makurat, Ebury

12:15–12:30 Jak eksportować i utrzymać płynność finansową ? Czyli analiza przykładów wykorzystania faktoringu
w eksporcie – Tomasz Rodak, Bibby Financial

 

Finansowanie eksportu i ekspansji zagranicznej

12:30–12:45 Bezpieczeństwo żywnościowe i biogospodarka – szanse i wyzwania dla Mazowsza w ramach programu Horyzont 2020” – Tomasz Mróz/Bożena Podlaska – Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE

12:45–13:00  Instrument SME – szanse i możliwości w programie Horyzont 2020 – Marta Krutel – Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE

13:00–13:10 Grow with Greater Warsaw – program wsparcia eksportowego  dla MŚP z aglomeracji warszawskiej – Andrzej Czajkowski – Koordynator projektu "Promocja gospodarcza Warszawskiego Obszaru Funkcjonalnego" Biuro Rozwoju Gospodarczego – Urząd M.St. Warszawy

13:10–13:20 Inteligentna specjalizacja województwa mazowieckiego (grupy robocze) – Małgorzata Rudnicka -Wydział Innowacyjności i Rozwoju w Departamencie Rozwoju Regionalnego i Funduszy Europejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie
 

Rozwój eksportu i internacjonalizacja poprzez współpracę sieciową / otoczenie biznesu

13:20–13:40 Prezentacje:

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

  • Brytyjsko-Polska Izba Handlowa

  • Mazowiecki Park Naukowo-Technologiczny w Płońsku

13:40–14:10 Sesja pytań z sali, rozmowy

 

Lunch networkingowy    

14:10–15:00 Lunch; możliwość dalszych rozmów handlowych oraz konsultacje indywidualne
 

Organizacja: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego wn Warszawie oraz Brytyjsko-Polska Izba Handlowa.

Współorganizacja: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
w Warszawie, Mazowiecki Park Naukowo Technologicznym - Park Spółdzielczy w Płońsku oraz Agencja Rozwoju Mazowsza S.A.

Partnerzy: AgroBioCluster, Krajowy Punkt Kontaktowy PR HORYZONT 2020, Urząd Miasta st. Warszawy.

 

Więcej informacji:

Agnieszka Jędrzejczak

Biuro Współpracy i Promocji Gospodarczej

Kancelaria Marszałka

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego

ul. Jagiellońska 26

03-719 Warszawa

tel. 22 5907-768

e-mail:

Liczba wyświetleń: 264

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.