Pozostałe
Święto Papryki w Klwowie
2008.08.20 15:42 , aktualizacja: 2008.08.20 15:42
Autor: Łucja D. Cichocka, Wprowadzenie: Beata Samsel
Impreza rozpoczęła się mszą świętą w kościele parafialnym, po której nastąpiły prezentacje firm związanych z rolnictwem i ogrodnictwem. Rolnicy mogli skorzystać z porad i konsultacji ze specjalistami, a także zapoznać się z branżowymi nowościami, a odwiedzający imprezę mieszkańcy spróbować regionalnych potraw z papryki i dowiedzieć się więcej o jej uprawie.
Powiat Radomski wspólnie z Białobrzeskim i Przysuskim to od lat znane w całej Polsce zagłębie paprykowe. Region jest największym producentem papryki pod osłonami w Europie. Stąd pochodzi 80 % krajowej produkcji tego warzywa - 1,5 kilograma na jednego Polaka, co daje ponad 60 tys. ton rocznie. W samym Przytyku paprykę - kilkadziesiąt jej różnokolorowych odmian - uprawia się w około 200 gospodarstwach, w 2500 tunelach. Papryka uprawiana jest pod osłonami bez ogrzewania, bezpośrednio w gruncie. Technologia produkcji wymaga ciągłego doskonalenia, a wpływ czynników przyrodniczo-klimatycznych ma ogromne znaczenie dla końcowego efektu produkcji.
Liczba wyświetleń: 200
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.