Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
Sad na Zapieckach
2017.05.08 14:45 , aktualizacja: 2017.05.16 11:08
Autor: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Sad Na Zapieckach to firma rodzinna zajmująca się produkcją soków z owoców i warzyw, tłoczonych na zimno. Tłocznia znajduje się w gminie Pomiechówek, we wsi Zapiecki. To teren nad Narwią na Mazowszu, wśród lasów dawnej Puszczy Serockiej, gdzie nigdy nie było przemysłu, a jedynie sadownictwo i rolnictwo. Dlatego ta ziemia daje zdrowe owoce i warzywa.
Sad na Zapieckach powstał w 2013 roku. Zaczynaliśmy od wytłaczania soków na własne potrzeby. Częstowaliśmy nimi Rodzinę, Przyjaciół, Sąsiadów, Znajomych. Soki znalazły uznanie wśród naszych Najbliższych i Znajomych, a później u Znajomych Znajomych. I tak utwierdziliśmy się w przekonaniu, że tłocznia soków to dobry pomysł i warto go zrealizować. W czasach powszechnie dostępnych napojów wysoko słodzonych, to ważne byśmy mieli dostęp stu procentowych soków z owoców i warzyw. Bo prawdziwy sok jest wspaniałym źródłem witamin, pektyn, błonnika. Tych naturalnych, bezcennych dla naszego zdrowia składników nie zastąpią sztuczne suplementy.
W maju 2015 roku Sad na Zapieckach otrzymał Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za 100% naturalny sok jabłkowy.
Kontakt:
Zapiecki 5
05-180 Pomiechówek
e-mail:
www.sadnazapieckach.pl
Liczba wyświetleń: 174
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.