Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
Pasieka Kurpik Junior oraz Pasieka Kurpik
Pasiekę pszczół prowadzimy wraz z żoną od 1975 r. Specjalizujemy się w pozyskiwaniu naturalnych produktów pszczelich z pasiek rozmieszczonych wśród łąk, pól i lasów kurpiowszczyzny, regionu uznanego za jeden z najczystszych w Polsce.
Dbamy o zachowanie tradycyjnego smaku i najwyższej jakości oferowanych produktów pszczelich – mówi Czesław Niedźwiedzki. Podstawą naszej oferty są miody wielokwiatowe z maja, czerwca, lipca: akacjowy, lipowy, gryczany, rzepakowy, nektarowo- spadziowy oraz wiele innych odmian. Miód wielokwiatowy z naszej pasieki wytwarzany jest z nektaru akacji, maliny, kruszyny, ziół oraz roślin kwitnących i nektarujących w czerwcu. Ma barwę od jasnosłomkowej do herbacianej. Wolno krystalizuje, po krystalizacji zmienia barwę na jaśniejszą. Łagodny w smaku i zapachu, łatwo się smaruje. Polecamy go leczniczo-profilaktycznie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Miód pszczeli to jedna z najstarszych naturalnych substancji odżywczych i leczniczych. Miód nektarowy wielokwiatowy dostarcza człowiekowi odpowiednich ilości biopierwiastków i enzymów korzystnie wpływających na przemianę materii. Zawiera bogaty zestaw składników kompleksowo oddziałujących na organizm człowieka (osłabienie fizyczne i psychiczne). Szczególnie polecamy go przy alergiach i katarze siennym. Miody uzyskały wyróżnienie Perła 2007 w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo, nagrodę na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy, a także Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz certyfikaty i wyróżnienia w konkursach branżowych.
Kontakt:
Grzegorz Niedźwiedzki
ul. M. Konopnickiej 5
07-415 Olszewo-Borki
Kontakt:
Teresa i Czesław Niedźwiedzcy
ul. M. Konopnickiej 5
07-415 Olszewo-Borki
Liczba wyświetleń: 531
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.