Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy
Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy to firma rodzinna z 80-letnią tradycją. Jest to jedyna, przedwojenna i najstarsza piekarnia prowadzona nieprzerwanie od 1930 roku - obecnie przez trzecie pokolenie. Założona została przez Juliannę i Stanisława Weredę – rodziców i dziadków obecnych właścicieli. Firma nasza znajduje się w samym sercu starego centrum Siedlec obok zabytkowego ratusza (Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy) zwanego „ Jackiem”.
więcej o: Piekarnia Ratuszowa RadzikowscyKarczma POHULANKA
Karczma Pohulanka jest obiektem muzealnym. Przeniesiona została do skansenu z miejscowości Sochocin koło Płońska. XVIII-wieczny budynek jest jedynym tego typu budynkiem na terenie Mazowsza północno-zachodniego.
więcej o: Karczma POHULANKAWinnica Wieczorków
W winnicy uprawianych jest 7 odmian winogron: Jutrzenka 50, Rondo 70, Sibera 50, Bianka 30, Seyval Blanc 60, Hibernal 60, muskat Odeskij 30. Staramy się systematycznie rozwijać naszą winnicę - w tym roku rozpoczęliśmy produkcję sadzonek winorośli przeznaczonych do sprzedaży.
więcej o: Winnica WieczorkówP.P.U.U.H. Bekon
Wyroby wytwarzane w moim zakładzie są produkowane w/g. starych tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Do produkcji używane jest mięso przede wszystkim z własnej ubojni, żywiec jest kupowany od rolników indywidualnych z okolic Szydłowca, którzy karmią świnki głównie paszami wyprodukowanymi we własnym gospodarstwie.
więcej o: P.P.U.U.H. BekonP.P.U.H. Stelmański
P.P.U.H. Stelmański jest firmą prowadzącą działalność w zakresie produkcji smalcu z dodatkami według staropolskiej receptury bez konserwantów. Nasza firma mieści się w Sierpcu.
więcej o: P.P.U.H. StelmańskiPACHNICZÓWKA
"PACHNICZÓWKA" to rodzinna firma, której tradycje pasieczne sięgają pięciu pokoleń. Firma prowadzi dwa kierunki działalności: pasieczną oraz przetwórstwo produktów pasiecznych.
więcej o: PACHNICZÓWKAGospodarstwo Ekologiczne "Bukiet Smaków" Elżbieta i Maciej Jabłońscy
Jesteśmy ogrodnikami, którzy wyspecjalizowali się w ekologicznej produkcji warzyw i ziół. Nasze rodzinne gospodarstwo powstało 25 lat temu i znajdujemy się około 25 km na południe od Warszawy (w kierunku Katowic). Z ziół uprawiamy m. in. miętę, szałwię, bazylię, melisę i rozmaryn. W naszej ofercie znajdują się warzywa pochodzące z południowej Europy, Ameryki Łacińskiej oraz z Azji np. rukola i roszponka.
więcej o: Gospodarstwo Ekologiczne "Bukiet Smaków" Elżbieta i Maciej JabłońscySzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.