Informacje, ogłoszenia i przedsięwzięcia

Mazowieckie dobre praktyki i tradycje kulinarne

2019.12.12 10:40 , aktualizacja: 2019.12.12 14:31

Autor: Krzysztof Zaniewski (RW), Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • Ser gotowy - uczestnicy...
  • Pełna sala na szkoleniu...
  • Sery w solance - szkolenie...
  • Szkolenia w Opinogórze...
  • Tradycyjne wyroby...
  • Słuchacze szkolenia...
  • Degustacja produktów...
  • Wieczfnia Kościelna – w...
  • Kilka słów o serowarstwie...
  • Salceson w pełni tradycyjny...
  • Jolusina śliwka kandyzowana...

Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne to działania szkoleniowe, jakie w 2019 r. prowadził Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie. Szkolenia były finansowane z budżetu województwa oraz ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Ideą działań było przeprowadzenie akcji szkoleniowo-edukacyjnej przybliżającej społeczności Mazowsza wiedzę o produkcie lokalnym i tradycyjnym, zagrodowej produkcji wyrobów w oparciu o surowce uzyskiwane we własnych gospodarstwach, dobrych praktyk pszczelarskich, mleczarskich, zielarskich, łańcuchów dystrybucji żywności, w tym żywności regionalnej i tradycyjnej.

 

Łącznie przeprowadzono 28 szkoleń. Wzięło w nich udział prawie 1800 osób. Beneficjentami działań byli mieszkańcy obszarów wiejskich województwa mazowieckiego – rolnicy, rolnicy ekologiczni, prowadzący działalność agroturystyczną, przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, uczniowie szkół, pracownicy administracji publicznej, doradztwa rolniczego i inni zainteresowani tematem. Szkolenia były prowadzone we współpracy z Lokalnymi Grupami Działania. Największym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty dotyczące produktu lokalnego i tradycyjnego – 10 szkoleń, pszczelarstwa – 8, mleczarstwa – 4, zielarstwa – 3. Największym zainteresowaniem cieszyło się szkolenie dla pszczelarzy, które odbyło się w Tłuszczu (9 listopada br.).

 

Uczestnicy, zainteresowani tego rodzaju poszerzaniem wiedzy, postulowali o rozszerzenie oferty szkoleniowej na inne dziedziny przetwórstwa zagrodowego typu przetwórstwo produktów mięsnych, ryb, ptactwa gospodarczego, owoców i warzyw, w tym produkcji kiszonek.

 

Liczba wyświetleń: 117

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.