Produkty mięsne

Kiełbasa ze Starych Litewnik

2011.12.30 11:40 , aktualizacja: 2017.04.04 15:29

Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Monika Guzowska

Kiełbasa ze Starych Litewnik archiwum UMWM

Kiełbasa ze Starych Litewnik jest produktem znanym i wytwarzana od wielu pokoleń według receptury praktykowanej we wsi Stare Litewniki, gm. Sarnaki, powiat Łosice. Tradycja wytwarzania wyrobów mięsnych w naszej okolicy (w tym kiełbasy) sięga pokoleń. Wytwarzana jest tą samą tradycyjną metodą jak za czasów dziadka, ojca.

Do produkcji używa się mięsa wieprzowego (łopatka, okrawki chude i tłuste) z rozbioru tuszy wieprzowej oraz mięsa wołowego (kark). Dawniej mięso wołowe zastępowano mięsem baranim. Pokrojone na kawałki świeże mięso stanowiące masę mięsną kiełbasy pozostawia się na 3 dni w chodnym miejscu, w celu dojrzewania po uboju. Po tym okresie mięso rozdrabnia się w maszynce o oczkach 3-10 mm. Do zmielonej masy mięsnej dodaje się przypraw w postaci czosnku, pieprzu i soli, wszystko w odpowiednich proporcjach. Po dokładnym wymieszaniu napełnia się przygotowane wcześniej jelita. Wędzenie przebiega na zimnym dymie, w czasie ok. 4 godz. w tradycyjnej drewnianej wędzarni, z wykorzystaniem dymu drewna olchowego. Następnym etapem jest 20 - minutowe parzenie i wystudzanie.

Dawniej kiełbasa była u nas jadana tylko 3 razy w roku: w Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc i na żniwa. Obecnie gości często na naszych stołach jako wyjątkowy, tradycyjny produkt. Zasadniczym sekretem jej wybornego smaku jest surowiec pochodzący ze zwierząt chowanych na produkowanych we własnym gospodarstwie paszach, umiejętności przetwarzania i higieniczna staranność w wykonywaniu wszystkich czynności.  

 

Adres:

Zenon Hackiewicz

Stare Litewniki 18 A

08-221 Sarnaki

Tel. 833 598 607

Artykuły powiązane

Liczba wyświetleń: 348

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.