Produkty mięsne
Pasztet z Sobień-Jezior
2009.11.24 15:10 , aktualizacja: 2017.04.05 15:33
Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
Pasztet z Sobień-Jezior – oprócz kiełbasy – był najbardziej rozpowszechnionym produktem mięsnym w rejonie Czerska, który od roku 1539 stanowił siedzibę starostwa powiatu. Wyrabiało się go z trzech rodzajów mięsa – wieprzowego, wołowego oraz drobiowego, co do dzisiaj stanowi charakterystyczną cechę tego pasztetu.
Najtrudniejszą sztuką było odpowiednie doprawienie mięsa przyprawami, które miały być wyczuwalne i nadawać wyrobom niepowtarzalny smak. Produkcja pasztetu z Sobień Jezior przetrwała dzięki przekazom ustnym i przekazywaniem fachu w rodzinie.
Adres:
Sklep Spożywczo Przemysłowy s.c.
M. Trzaskowska, M. Głaszczka
ul. Duży Rynek 9 ,
08-443 Sobienie-Jeziory
Nr tel. 601 319 581; (025) 753 12 69
Artykuły powiązane
Liczba wyświetleń: 600
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.