Produkty mięsne

Szynka pieczona w chlebie

2011.12.30 11:50 , aktualizacja: 2017.04.04 15:36

Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Monika Guzowska

Szynka pieczona w chlebie archiwum UMWM

Potrawa Mazowsza Ciechanowskiego i Zawkrza, charakterystyczna dla kuchni drobnoszlacheckiej, pieczona była najczęściej na Wielkanoc. Zamarynowaną wcześniej i natartą  przyprawami wieprzową szynkę z kością oblepiano grubą warstwą ciasta chlebowego i wsuwano w brytfannie do nagrzanego pieca. Po upieczeniu i wyjęciu z pieca należało całość ostudzić, po czym rozbić skorupę ze spieczonego (często spalonego) ciasta i wyjąć szynkę gotową do spożycia na zimno.

Przepis tradycyjny dostępny jest w również w innych publikacjach jako „Szynka pieczona w cieście”.

Potrawa przygotowywana była zarówno przez chłopów oraz dla szlachty. Bardzo popularna na Mazowszu. Do przygotowania tej potrawy używano wyłącznie ciasta chlebowego żytniego, którego zakwas chlebowy przenikał do szynki dając jej specyficzny i unikalny aromat i smak. Szynki pieczone były w piecach chlebowych. Ważną cechą dobrze przygotowanej potrawy było oklejenie szynki grubą warstwą ciasta żytniego.

 

 

Adres:

Zakłady Mięsne OLEWNIK-BIS Sp. z o. o.

Świerczynek 10 A 09-210 Drobin

Tel: 24 267 46 00, Fax; 24 260 12 20

E-mail: olewnik@olewnik.com.pl

Artykuły powiązane

Liczba wyświetleń: 658

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.