Produkty mięsne

Skołatowska słoninka – przysmak myśliwego

2010.07.16 15:05 , aktualizacja: 2017.04.04 15:31
Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
Skołatowska słoninka archiwum UMWM

Skołatowo to rodzinna posiadłość położona w gminie Dzierzążnia w powiecie płońskim. W 1938 r. gospodarzem posiadłości był Wincenty Żaglewski, oraz jego żona Helena. Gospodarz Skołatowa był nauczycielem, uczył w miejscowej szkole matematyki i fizyki. Wolny czas spędzał wraz ze swoimi kolegami i przyjaciółmi z Płońska i okolic na polowaniach.

Na ucztach odbywających się w Skołatowie goście raczyli się różnymi przysmakami sporządzanymi przez domowników, między innymi wspaniałymi wyrobami wędliniarskimi i wędzoną słoniną. Mając na uwadze szczególne walory wędzonej słoniny, z czasem nazywano ją skołatowską słoninką i traktowano jako wyjątkowy przysmak myśliwego.

Potomkowie  właściciela Skołatowa, kultywując rodzinne tradycje, przygotowują smakowite potrawy wędliniarskie, a szczególności słoninkę, bardzo lubianą przez gości i znajomych myśliwych. Wyjątkowa jakość i smak słonki wynika z doboru odpowiedniego surowca – zwierząt hodowanych starymi, tradycyjnymi metodami na naturalnych paszach pozyskiwanych w indywidualnych gospodarstwach rolnych. Słoninka jest przygotowywana od wielu pokoleń według tradycyjnej receptury. Jedynym sposobem konserwowania produktu jest wędzenie w wędzarni opalanej drewnem olchowym. Na szczególną specyfikę produktu mają zdecydowany wpływ umiejętności i wiedza wytwórcy.

 

Artur Zarzycki

Skołatowo 4

09-164 Dzierzążnia

Tel. 023 6615720

Artykuły powiązane

Liczba wyświetleń: 853

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.