Produkty mięsne

Pularda mazowiecka

2011.12.30 11:50 , aktualizacja: 2017.04.04 15:36

Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Monika Guzowska

Pularda archiwum UMWM

Pularda to młoda kura tuczona w celu uzyskania delikatnego i kruchego mięsa.

Do pierwszej połowy dwudziestego wieku powszechnie hodowano pulardy, na wsiach, po dworach i siedzibach ziemskich.  „Tuczenie drobiu delikatnieyszą żywnościączyli iak nazywaią  pulardowanie jest karmienie onego z większym zastosowaniem (…)  sztucznego karmienia, które (…) dopełnia siędelikatnieyszym i droższym pokarmem. (…) mięso (…) staie się w pulardowaniu bardzo białe , delikatne i prawie rozpływa się w ustach. W tym sposobie tuczenia drób musi być kastrowany, czyli kapłoniony, co wiele przyczynia się tak do delikatnego smaku mięsa, iak do przysporzenia masy ciała („Izys Polska czyli dziennik umiejętności, wynalazków, kunsztów i rękodzieł”, Warszawa 1820, s. 501,502)  Znakomite potrawy sporządzano z mięsa pulard jeszcze w początkach dwudziestego wieku. „Farsz czyli figatele: siekanina to z cielęciny, kapłuna, mięsa wołowego(…) jaj do tego przydawszy i masła, gałki muszkatołowej, imbieru, pieprzu (…) nadziewa się tem siekaniem: cielęce mostki, prosięta, kapłuny, pulardy (Ł. Gołębiowski „Domy i dwory” Warszawa 1830s.53)

Pulardy  stanowiły swoisty środek płatniczy.„Prócz czynszu w pieniądzach równie kmieć jak zagrodnik oddawali do dworu kapłony  i jaja” (J. Moraczewski „Dzieje Rzeczpospolitej Polskiej” Tom IV, Poznań 1863, s. 84)

Radziwiłłów, wykonując historycznie rolę wsi służebnej m.in. dla pałacu Radziwiłłów w pobliskim Nieborowie zaopatrywał  kuchnię pałacową w produkty miejscowych upraw i hodowli. Hodowla drobiu i przygotowywanie potraw na bazie mięsa drobiowego należała do tradycji rodzinnej wspominają mieszkańcy.

Z kur przeważały zielononóżki. Kapłonowania dokonywali albo sami hodowcy jeśli przeszli wcześnie specjalny kurs lub przyuczeni do tego fachowcy wędrujący od zagrody do zagrody. W gospodarstwie rolnym w Radziwiłłowie Mazowieckim kontynuowana jest tradycja kapłonienia kurcząt. Zabieg wykonywany jest przez lekarza weterynarii. Kapłonieniu poddawane są hodowane tam kurczęta (kilkutygodniowe kurki)  rasy zielononóżki kuropatwianej. Pulardy karmione są naturalnymi paszami: ziarnami zbóż  „Jęczmień, pszenica, albo gotowane otręby  (…) nie zła jest tatarka” (K. Kluk „Zwierząt domowych i dzikich, (…) początki i gospodarstwo” tom II O ptastwie , Warszawa 1779, s 130) Od kilu lat pulardy stały są w Radziwiłłowie przedmiotem hodowli i obrotu. Cieszą się uznaniem konsumentów.

Nawiązanie do dawnej tradycji kulinarnej Mazowsza, miejscowe pasze, warunki przyrodnicze Puszczy Bolimowskiej oraz wyniesione z poprzedniej epoki doświadczenie i tradycja czyni pulardę mazowiecką przedmiotem stale rosnącego popytu.

 

Gospodarstwo rolne Violetty i Dariusza Marcinkowskich, lek. wet. Artur Kalisiak

Radziwiłłów Mazowiecki

Ul. Topolowa 3

Tel.: 46 831 81 99

693 148 729

Fax: 46 831 81 99

e-mail:

 

Artykuły powiązane

Liczba wyświetleń: 791

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.