Produkty mleczne
Kozi ser twarogowy z Cegłowa
Kozy rozpowszechniły się w Europie w okresie wędrówek ludów m.in. Celtów oraz Germanów przemieszczających się na zachód. Dało to początek chowu tych zwierząt w krajach środkowo- i zachodnioeuropejskich. Serowarstwo zaś wzięło swój początek z konieczności ekonomicznego wykorzystania nadwyżek mleka, toteż w różnych krajach rozwinęły się rozmaite sposoby wytwarzania serów.
Choć na przestrzeni wieków było ich coraz więcej i wciąż doskonalsze, to niektóre tylko przetrwały niezmienione do dnia dzisiejszego. Według starych i nowych receptur produkuje się obecnie wiele przeróżnych gatunków sera koziego. Od łagodnych do bardziej pikantnych, ostrych i słonych z ich pełną gamą zapachowo-smakową. Przy produkcji sera koziego należy przestrzegać zasad higieny, aby obce zapachy nie zdominowały specyficznego zapachu i smaku sera. Tradycja pozyskiwania sera z mleka koziego w okolicach Cegłowa sięga okresu międzywojennego. Mieszkańcy Cegłowa metodę produkcji sera opierają na rodzinnych przekazach ustnych oraz przepisach zawartych m.in. w książce Romana Kopańskiego „Chów Kóz” z 1985 r. i publikacji „70% zysku rocznie” autorstwa Stefanii Bojarskiej z 1916 roku. Obecnie mleko jest zakwaszane naturalnymi kulturami bakterii kwasu mlekowego, a stare płócienne woreczki zastąpiono specjalnymi formami mleczarskimi. Kozi ser twarogowy wytwarzany na terenie gminy Cegłów jest produktem o utrwalonej renomie. Prezentowany jest podczas festynów i uroczystości lokalnych, gdzie cieszy się dużą popularnością. Jego walory smakowo-odżywcze oraz wzrastające zapotrzebowanie ze strony konsumentów powoduje stałe zwiększanie jego produkcji w Cegłowie i okolicach.
Liczba wyświetleń: 230
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.