Mazowsze serce Polski nr 10/18
Laur Marszałka: najsmaczniejsza tradycja
2018.10.10 06:20 , aktualizacja: 2018.10.17 13:57
Autor: Opracował Kamil Opara, Wprowadzenie: Paweł Burlewicz
- Produkty biorące udział w...
- Produkty biorące udział w...
- Produkty biorące udział w...
- Produkty biorące udział w...
- Produkty biorące udział w...
- Produkty biorące udział w...
- Produkty biorące udział w...
- Produkty biorące udział w...
- Produkty biorące udział w...
- Produkty biorące udział w...
- Produkty biorące udział w...
- Produkty biorące udział w...
- Produkty biorące udział w...
- Produkty biorące udział w...
- Produkty biorące udział w...
- Produkty biorące udział w...
Do rywalizacji stanęły smakowite produkty i dania, przygotowywane zgodnie z regionalną tradycją kulinarną. W tym roku do konkursu zgłoszono aż 144 specjały (producentów prywatnych i przedsiębiorców), z których 16 zostało nagrodzonych Laurem, a 12 otrzymało wyróżnienie.
– Coroczny konkurs o Laur Marszałka pozwala nie tylko nagrodzić twórców pysznych produktów, ale także promować kulturę i tradycję kulinarną Mazowsza – podkreśla radny województwa Grzegorz Gańko, prezes zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sierpcu. – Lista nagrodzonych i wyróżnionych wyrobów oraz dań pokazuje, jak różnorodna jest kuchnia regionu, jak wspaniale można łączyć tradycję z nowoczesnością i jak wartościowe są artykuły pochodzące od lokalnych wytwórców. Warto spróbować sił w kolejnych edycjach konkursu. Mazowsze może być naprawdę dumne ze swoich producentów.
Zwycięzcy konkursu
Wyroby piekarnicze
- Chleb żytni z ziarnem – Piekarnia Hanna Milewska z Sońska (pow. ciechanowski)
- Chleb życia – Kazimierz Zieliński z Żuromina
Wyroby cukiernicze
- Sernik BIO – Piekarnia Gzik z Sochaczewa
- Piernik dojrzewający – Grażyna Pieńkowska z Ostrowi Mazowieckiej
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego
- Szynka z nogą – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa (pow. makowski)
- Surowa zza czerwińskiego pieca – Koło Gospodyń Wiejskich „Rychtowne Babki” Malwina Szkodzińska z Baranowa (pow. ostrołęcki)
Ryby i przetwory rybne
- Pstrąg po jabłonowsku – Dom Weselny EDEN w Suchocinie (pow. legionowski)
- Przyłęcki karp w zalewie miodowo-jabłkowej – Teresa Woźniak z Przyłęka (pow. zwoleński)
Produkty mleczarskie
- Ser podpuszczkowy z żurawiną i ziołami prowansalskimi – Sery Cieciszewskie Kamil Świderski z Cieciszewa (pow. piaseczyński)
- Ser nadnarwiański naturalnie natchniony – Katarzyna Kwiatkowska i Marta Kwiatkowska z Ostrołęki
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego
- Olej makowy z tłoczni Niwki – PHU Agata Łupina z Niwek (pow. zwoleński)
- Powidła słubickie – Andrzej Markiewicz ze Słubic (pow. płocki)
Miody
- Miód nektarowy gryczany – Pasieka Murawscy Łukasz Murawski z Wolanowa (pow. radomski)
- Miód wierzbowo-mniszkowy – Mirosław Pędzich z Ostrowi Mazowieckiej
Napoje
- Nalewka wiśniowa tradycyjna – Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. z Łomianek
- Nalewka długowieczności – Halina Nałęcz z Marynina (pow. legionowski)
Liczba wyświetleń: 93
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.