Mazowsze serce Polski nr 10/18

Laur Marszałka: najsmaczniejsza tradycja

2018.10.10 06:20 , aktualizacja: 2018.10.17 13:57

Autor: Opracował Kamil Opara, Wprowadzenie: Paweł Burlewicz

  • Sery w posypce Produkty biorące udział w...
  • Powidła słubickie Produkty biorące udział w...
  • Ser wędzony z odkrojonymi kawałkami Produkty biorące udział w...
  • Ser biały Produkty biorące udział w...
  • Kawałki pieczonej ryby Produkty biorące udział w...
  • Ciasto w czekoladowej polewie Produkty biorące udział w...
  • Nalewka z płatków róży Produkty biorące udział w...
  • Miody ostrowskie i trójniak domowy Produkty biorące udział w...
  • Chleb z ziarnem Produkty biorące udział w...
  • Ogórki kiszone Produkty biorące udział w...
  • Rogaliki i powidła buraczane Produkty biorące udział w...
  • Miód z czarną porzeczką Produkty biorące udział w...
  • Plasterki wędliny z wykałaczkami Produkty biorące udział w...
  • Marynowane grzyby i ogórki Produkty biorące udział w...
  • Bochenki chleba wieloziarnistego Produkty biorące udział w...
  • Placek z marchwią i burakiem Produkty biorące udział w...

Do rywalizacji stanęły smakowite produkty i dania, przygotowywane zgodnie z regionalną tradycją kulinarną. W tym roku do konkursu zgłoszono aż 144 specjały (producentów prywatnych i przedsiębiorców), z których 16 zostało nagrodzonych Laurem, a 12 otrzymało wyróżnienie.

 

– Coroczny konkurs o Laur Marszałka pozwala nie tylko nagrodzić twórców pysznych produktów, ale także promować kulturę i tradycję kulinarną Mazowsza – podkreśla radny województwa Grzegorz Gańko, prezes zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sierpcu. – Lista nagrodzonych i wyróżnionych wyrobów oraz dań pokazuje, jak różnorodna jest kuchnia regionu, jak wspaniale można łączyć tradycję z nowoczesnością i jak wartościowe są artykuły pochodzące od lokalnych wytwórców. Warto spróbować sił w kolejnych edycjach konkursu. Mazowsze może być naprawdę dumne ze swoich producentów.

 


Zwycięzcy konkursu

 

Wyroby piekarnicze

  • Chleb żytni z ziarnem – Piekarnia Hanna Milewska z Sońska (pow. ciechanowski)
  • Chleb życia – Kazimierz Zieliński z Żuromina

 

Wyroby cukiernicze

  • Sernik BIO – Piekarnia Gzik z Sochaczewa
  • Piernik dojrzewający – Grażyna Pieńkowska z Ostrowi Mazowieckiej

 

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

  • Szynka z nogą – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa (pow. makowski)
  • Surowa zza czerwińskiego pieca – Koło Gospodyń Wiejskich „Rychtowne Babki” Malwina Szkodzińska z Baranowa (pow. ostrołęcki)

 

Ryby i przetwory rybne

  • Pstrąg po jabłonowsku – Dom Weselny EDEN w Suchocinie (pow. legionowski)
  • Przyłęcki karp w zalewie miodowo-jabłkowej – Teresa Woźniak z Przyłęka (pow. zwoleński)

 

Produkty mleczarskie

  • Ser podpuszczkowy z żurawiną i ziołami prowansalskimi – Sery Cieciszewskie Kamil Świderski z Cieciszewa (pow. piaseczyński)
  • Ser nadnarwiański naturalnie natchniony – Katarzyna Kwiatkowska i Marta Kwiatkowska z Ostrołęki

 

Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego

  • Olej makowy z tłoczni Niwki – PHU Agata Łupina z Niwek (pow. zwoleński)
  • Powidła słubickie – Andrzej Markiewicz ze Słubic (pow. płocki)

 

Miody

  • Miód nektarowy gryczany – Pasieka Murawscy Łukasz Murawski  z Wolanowa (pow. radomski)
  • Miód wierzbowo-mniszkowy – Mirosław Pędzich z Ostrowi Mazowieckiej

 

Napoje

  • Nalewka wiśniowa tradycyjna – Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. z Łomianek
  • Nalewka długowieczności – Halina Nałęcz z Marynina (pow. legionowski)

 

Liczba wyświetleń: 93

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.