Mazowsze serce Polski nr 3/18
Smaki Mazowsza
Co w koszyku?
Pierwotnie święcono wszystkie potrawy przygotowane na wielkanocne śniadanie. Z czasem na święconkę składały się tylko wybrane produkty. A czy zastanawiamy się, co jest czym w wielkanocnym koszyczku? Baranek wielkanocny (dawniej najczęściej robiony z masła) symbolizuje Chrystusa zmartwychwstałego. Czekoladowy zajączek oznacza grzeszników oczyszczonych przez pokutę, ale też witalność. Chleb ma przynieść urodzaj. Jaja wielkanocne to symbol płodności i znak zwycięstwa nad śmiercią. Sól oznacza trwałość, ochronę życia przed rozkładem i zepsuciem. Chrzan przypomina o pokonaniu męki. Mięso, wędliny oraz masło są symbolem dobrobytu i dostatku. A baby wielkanocne to forma pochwalenia się zdolnościami gospodyni. Święcone trzeba zjeść całe, aby w czasie trwania kolejnego roku niczego w domu nie brakowało.
[źródło: Muzeum Wsi Radomskiej w Radomiu]
Święta w stylu wegetariańskim
Pasztet to podstawa wielkanocnego menu. Można jednak pozostać wiernym tradycji w nieco nowocześniejszym stylu. Przekonują o tym laureaci IX edycji konkursu o Laur Marszałka – uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Golądkowie (w powiecie pułtuskim). Serca jury podbiliprzepisem na pasztet z soczewicy czerwonej z ziarnami dyni i pestkami słonecznika. Poznajmy ich recepturę.
Składniki:
- 400 g soczewicy czerwonej
- 4 duże marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 jaj
- curry
- sos sojowy
- kurkuma
- czerwona paprika
- sól
- pieprz,
- pestki dyni
- ziarna słonecznika
- oliwa.
Przygotowanie:
Soczewicę opłukać, ugotować w 4 szklankach osolonej wody, na małym ogniu, aż wchłonie wodę. Ostudzić. Marchew zetrzeć na tarceo dużych oczkach, cebule i paprykę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebule i paprykę, czosnek, po chwili marchew, dusić na średnim ogniu pod przykryciem (około 10 min). Doprawić solą, pieprzem, curry, sosem sojowym, kurkumą. Warzywa przełożyć do naczynia z soczewicą, dodać ziarna dyni, słonecznika, jaja i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej i posypanej tartą bułką foremki. Pasztet piec 40 min w temp. 180°C.
[źródło: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Golądkowie, laureat konkursu o Laur Marszałka w 2016 r., w kategorii: owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego]
Konkurs – dla miłośników jedzenia i fotografii
Czasem kolory na talerzu hipnotyzują równie mocno, jak dzieła sztuki. Ciasto wychodzi tak apetyczne, że aż żal wbijać w nie nóż i kroić. Smakoszom nie trzeba tłumaczyć piękna tkwiącego w jedzeniu. Mamy nadzieję, że wśród wielu blogerów i miłośników zabawy formą, kolorem i fakturą znajdą się również pasjonaci kuchni mazowieckiej. Właśnie ruszyła pierwsza edycja Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. Zdjęcia można nadsyłać w dwóch kategoriach: związanych z potrawami lub produktami wpisanymi na Listę Produktów Tradycyjnych z Mazowsza lub certyfikowanych logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Szczegóły, regulamin i formularz zgłoszeniowy na www.mazovia.pl (zakładka: Konkursy fotograficzne). Na zdjęcia czekamy do 7 maja!
Ale jaja!
Nieodłącznym elementem Wielkanocy są jajka. Statystyczna kura nioska, według GUS, zniosła w 2016 r. 219 jaj. Takim wynikiem kura z naddatkiem zaspokoiłaby zapotrzebowanie na jaja statystycznego Polaka, który zjada ich średnio około 160 sztuk w ciągu roku (w różnej postaci). A na ile jaj nas stać? Przeciętnie zarabiający Polak mógł w ubiegłym roku za swoją pensję kupić 9851 jaj. To wynik brutto. Sporą część jajek zabierają ZUS, NFZ i skarbówka.
Liczba wyświetleń: 130
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.