Mazowsze serce Polski nr 5/19
Smaki Mazowsza
2019.05.20 08:50 , aktualizacja: 2019.06.19 11:57
Autor: Dorota Łucja Cichocka, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Sałatka z buraczków
5 kg buraczków
1 kg papryki
6 dużych cebul
Zalewa:
2 szklanki octu 10 proc.
2 łyżki soli
0,5 szklanki oleju
Buraczki ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokroić paprykę i cebulę. Przygotować zalewę. Do wrzącej zalewy wrzucić paprykę i cebulę. Gotować 5 minut. Następnie dołożyć buraczki i gotować jeszcze 5 minut. Gorące wkładać do słoików i pasteryzować 5 minut.
Przepis pochodzi z wydawnictwa „Poznajemy smaki Mazowsza. Przepisy na produkty tradycyjne i regionalne z mięsa, mleka, owoców i warzyw”, Wyd. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, 2015.
Legalny doping
Po długich, zimowych miesiącach, w których o młodych warzywach mogliśmy tylko pomarzyć, przyszedł maj i to, co najlepsze, mamy w zasięgu ręki. Wreszcie możemy schrupać pachnące nowalijki, a niedzielny obiad zacząć od botwinki. Bo jedną z gwiazd naszej kuchni w maju jest właśnie burak zwyczajny. To naprawdę niezwykłe warzywo, niemal doskonałość. Zawiera bardzo dużo kwasu foliowego, dlatego poleca się go kobietom w ciąży. Jest też źródłem witaminy C, karotenu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Poprawia odporność organizmu, obniża ciśnienie krwi, wspomaga produkcję czerwonych krwinek i reguluje krążenie. Sok z buraka nazywany jest również legalnym dopingiem, bo zawarte w nim azotany powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych, dzięki czemu do komórek dociera więcej tlenu, a organizm pracuje wydajniej.
Słodki smak mazowieckiej historii
Jednym ze specjałów kuchni mazowieckiej są powidła olenderskie. Ich nazwa wywodzi się od Olendrów – osadników z Fryzji i Niderlandów. Powidła z buraków cukrowych, dyni i jabłek mają lepką, ciągnącą się konsystencję. Każda gospodyni zazdrośnie strzeże własnej receptury, ale powidła olenderskie jako element mazowieckiego dziedzictwa kulturowego zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.
Samo zdrowie
Buraki są źródłem witamin, ale przede wszystkim cennych minerałów.
W 100 g surowych buraków znajdziemy:
żelazo 0,80 mg
wapń 16 mg
fosfor 40 mg
potas 325 mg
cynk 0,35 mg
sód 78 mg
magnez 23 mg
Liczba wyświetleń: 121
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.