Mazowsze serce Polski nr 5/21
Smaki Mazowsza – Maj na talerzu
2021.05.04 08:30 , aktualizacja: 2021.05.06 10:35
Autor: Opr. Dorota Ł. Cichocka, Wprowadzenie: Dorota Mądral
Wreszcie na dobre zawitała do nas wiosna, a wraz z nią nowalijki. Wśród nich – sałata. Na świeżą, polską czekamy wiele miesięcy, bo produkty z importu to jednak nie to samo. Ale co właściwie wiemy o sałacie?
Trochę jej nie doceniamy. Z dzieciństwa pamiętamy przeważnie zwiędłe listki polane śmietaną lub sosem, ale obecnie na rynku mamy ogromny wybór. Różne smaki i tekstury, jedne łagodne, inne ostrawe, jedne miękkie, inne chrupiące… do wyboru, do koloru.
Najlepiej znamy sałatę masłową, jest z nami od lat. Sałata lodowa to bardziej kruche listki, można ją przechowywać dłużej, ale ma od niej mniejszą wartość odżywczą. Wbrew pozorom rozczochrana rukola to także sałata – dość ostra w smaku, jej listki są też sztywne. Bogata w potas, witaminę B i żelazo roszponka pyszni się za to niewielkimi, ciemnozielonymi listkami. Sałata rzymska, ze swoimi podłużnymi, pomarszczonymi liśćmi to z kolei źródło witaminy A i chromu. Do grupy sałat należy także cykoria, mimo że część z nas kojarzy ją raczej z kapustą. Jest w smaku dość gorzka, za to jest bogatym źródłem inuliny, która reguluje poziom cholesterolu we krwi. Radicchio, krucha i w smaku łagodna, wygrywa z koleżankami kolorem – jej bordowo-białe listki doskonale wyglądają w każdej surówce. W wyścigu po urodę ma silną konkurentkę – delikatną sałatę dębolistną, o bordowo-zielonych listkach.
Surówka z sałaty lodowej
sałata lodowa,
2 pomidory,
1 zielony ogórek,
5 rzodkiewek,
sos do sałatek, np. włoski.
Sałatę dokładnie wypłukać i porwać na kawałki. Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w ósemki. Ogórek umyć, oczyścić i pokroić w półplasterki. Umyte rzodkiewki pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać i polać sosem.
Przepis pochodzi z książki „Przysmaki Skowyrówki”.
Nie tylko dla zdrowia
Sałata służy także naszej urodzie. Dzięki sporej zawartości witaminy E oraz antyoksydantów i karotenoidów sprawia, że nasza skóra jest jaśniejsza i gładsza, paznokcie mniej łamliwe, a włosy lśniące. Ma niewiele kalorii – sałata lodowa ma ich zaledwie 15 w 100 gramach.
Liczba wyświetleń: 51
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.