Mazowsze serce Polski nr 7–8/19

Smaki Mazowsza

2019.07.16 13:25 , aktualizacja: 2019.08.06 14:02

Autor: Dorota Łucja Cichocka, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

  • Słoik z papryką w zalewie Papryka marynowana, fot....
  • Owoce papryki w różnych kolorach Południowe Mazowsze jest...
  • Strąk ostrej papryki Na Mazowszu uprawiamy setki...

Papryka marynowana

1 kg papryki

ZALEWA: 1 l wody

0,5 szklanki octu

1 łyżka soli

5 czubatych łyżek cukru

1 łyżka oleju

listek laurowy

pieprz

ziele angielskie

Zagotować wodę z przyprawami. Do gotującej się zalewy wrzucić oczyszczoną, pokrojoną paprykę i gotować 3–4 minuty. Paprykę w zalewie włożyć do słoików. Nie pasteryzować.

 

Przepis pochodzi z publikacji Samorządu Województwa Mazowieckiego „Poznajemy smaki Mazowsza”.

 

Kolorowy zawrót głowy

Smaczna, niskokaloryczna, pyszna zarówno w potrawach na ciepło, jak i do chrupania na surowo, pełna wartości odżywczych – po prostu królowa. W jednym strąku słodkiej papryki znajdziemy niemal wszystkie niezbędne nam witaminy i minerały, ale każdy kolor owocu (tak – papryka to owoc!) ma swoją „specjalizację”. W odmianach koloru czerwonego znajdziemy przede wszystkim karoten, który służy skórze i zapobiega kurzej ślepocie. Dodatkowo takie owoce mają sporo witaminy C. Papryki zielone to doskonałe źródło witaminy E oraz – ważnego dla przyszłych mam – kwasu foliowego. Te odmiany mają też najmniej kalorii – zaledwie 15 w 100 g. Żółte i pomarańczowe zawierają – odpowiadającą za dobry wzrok – luteinę, witaminy z grupy B oraz duże ilości minerałów, głównie wapnia, potasu, żelaza i magnezu.

 

Jak wybrać paprykę?

O tym, że skórka ma być błyszcząca, gładka i bez przebarwień, wiemy wszyscy. Ale trzeba jeszcze pamiętać o dwóch wersjach klasycznej, słodkiej papryki – męskiej i żeńskiej. Ta pierwsza, z trzema wybrzuszeniami w dolnej części, ma mniej nasion i jest doskonała do pieczenia lub duszenia. Wersja żeńska, z czterema wzgórkami, jest słodsza i doskonale smakuje na surowo.

 

Zapraszamy do Potworowa!

Ze względu na sprzyjający mikroklimat południowe Mazowsze jest jednym z największych producentów papryki w Europie Środkowo-Wschodniej. Uprawiamy setki odmian – od słodkich po bardzo ostre. Tradycyjnie w sierpniu w subregionie radomskim obchodzi się uroczyste święto dedykowane tej niezwykłej roślinie. Najbardziej znana tego typu impreza to Dni Papryki w Potworowie (pow. przysuski). Do zobaczenia już 4 sierpnia!

Liczba wyświetleń: 137

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.