Mazowsze serce Polski nr 7–8/20

Smaki Mazowsza – Nasz powszedni

2020.07.13 08:35 , aktualizacja: 2020.07.14 07:45

Autor: Dorota Ł. Cichocka, Wprowadzenie: Dorota Mądral

  • Bochenek chleba z odkrojonymi kilkoma kromkami. Na jednej leży drewniana szpatułka z masłem. Poza składem, ważnym...
  • Kobieta w chustce na głowie trzymająca w obu dłoniach bochenek chleba. Wiele osób z rozrzewnieniem...
  • Pokrojona na kromki bagietka z ziarnami zbóż. Poza składem, ważnym...
  • Sklepowe półki na których ułożono w rzędach różne rodzaje pieczywa. Obecnie wybór pieczywa jest...

Widok babci wyciągającej z pieca gorący chleb, rysującej nożem znak krzyża na bochenku i krojącej ciepłą, pachnąca pajdę, to dla wielu z nas najpiękniejsze wspomnienie z dzieciństwa. Bo chleb łączy nas, bez względu na to, w jakich stronach i w jakich czasach dorastaliśmy. Ten wypiek towarzyszy człowiekowi już niemal 9 tys. lat. Na terenach dzisiejszej Polski pojawił się w pierwszych wiekach naszej ery, a już około XIII w. mieliśmy go około 10 rodzajów. Jest jednym z podstawowych produktów spożywczych niemal pod każdą szerokością geograficzną, a w wielu kulturach, w tym w chrześcijańskiej, utożsamiany jest z życiem.

 

Chleb wiejski na zakwasie

 

Składniki: 4 kg mąki żytniej, 0,5 kg mąki pszennej, 3 l wody, 0,5 l kwaśnego mleka, 4 łyżki soli, 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania: Przygotować zakwas z 3 litrów ciepłej wody i 1 kg mąki. Drugiego dnia dodać do zakwasu 1 kg mąki i wymieszać. Trzeciego dnia dodać kolejny kilogram mąki i wymieszać. Czwartego dnia dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nałożyć do połowy wysokości blaszki, posmarować wodą i wyrównać. Po wyrośnięciu do pełnej blaszki piec w temperaturze 200°C przez 1–1,5 godziny.

 

Przepis pochodzi z publikacji Samorządu Województwa Mazowieckiego „Poznajemy smaki Mazowsza”

 

Jaki wybrać?

 

Żytni, orkiszowy, z otrębami czy z ziarnami… Wybór pieczywa jest ogromny. Poza składem, ważnym kryterium jest także sposób wypieku – może być wypiekany na drożdżach i na zakwasie. Przyjęło się, że ten pierwszy jest znacznie mniej zdrowy, ale to nie do końca prawda – przy chorobie wrzodowej czy w diecie lekkostrawnej jest dla nas korzystniejszy. Natomiast pieczywo na zakwasie wspomaga florę bakteryjną, zawiera wiele witamin z grupy B i na dłużej zapewnia uczucie sytości.

 

 

Liczba wyświetleń: 70

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.