Mazowsze serce Polski nr 9/19
Smaki Mazowsza
2019.09.17 08:20 , aktualizacja: 2019.09.25 12:23
Autor: Dorota Łucja Cichocka, Wprowadzenie: Monika Gontarczyk
Pierogi z nadzieniem z ziemniaków
Ciasto:
- 70 dag mąki,
- 2 jajka,
- szklanka ciepłej wody,
- duża szczypta soli.
Farsz:
- 2 kg ziemniaków,
- 20 dag surowego boczku,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Z mąki, jajek, wody i szczypty soli należy zagnieść ciasto. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie odsączyć. Osiadłą skrobię dodać do ziemniaków. Boczek pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę i zeszklić tak, żeby się nie przyrumieniła. Połączyć ze sobą ziemniaki, boczek i cebulę. Powstały farsz doprawić solą i pieprzem. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kółka, nałożyć farsz i uformować pierogi. Tak przygotowane należy wrzucić do posolonej, wrzącej wody i gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Podawać gorące, polane stopionym masłem lub stopioną słoniną albo śmietaną.
Zapraszamy na Festiwal Ziemniaka!
Jak co roku organizuje go Muzeum Wsi Radomskiej w Radomiu. Do zobaczenia 6 października.
Kosmiczny swojak
My, Polacy, kochamy ziemniaki. I większość z nas uważa, że tradycyjny niedzielny obiad nie może się bez nich obyć. I bardzo dobrze, bo to warzywo bardzo zdrowe. Choć przygotowane w tradycyjny, polski sposób traci sporo swoich zalet – obierając je, pozbywamy się skórki, która jest nieocenionym źródłem błonnika. Ziemniak ma także sporo witamin, głównie C, PP, B1, B2 i B6. Uprawiany i stosowany w większości krajów świata – jest czwarty (po ryżu, pszenicy i kukurydzy) pod względem wielkości upraw. Można z niego przyrządzić setki przysmaków – od frytek, przez wypieki, po destylaty. Niemal każdy naród ma w swojej tradycyjnej kuchni jakiś specjał z tego warzywa. Wydaje się nam taki zwykły i banalny… Nic bardziej mylnego! Przyzwyczailiśmy się, że jest biały lub żółtawy, ale może być także czerwony, różowy, fioletowy, a nawet niebieski (nie wszystkie z blisko 4 tys. odmian są jadalne).
Do tego był pierwszą rośliną, która udało się wyhodować w kosmosie! A działo się to w 1995 r.
Uwaga!
Ziemniak trafił do Europy z Ameryki Południowej jako roślina ozdobna. Zanim odkryto, że bulwy rośliny są nie tylko jadalne, ale i bardzo pożywne, nazywano je „diabelskim jabłkiem”. Dlaczego? Wszystkie nadziemne części ziemniaka są trujące!
Liczba wyświetleń: 72
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.