Z serca Polski nr 5/17
Smaczne, zdrowe, swojskie…
2017.05.24 14:55 , aktualizacja: 2017.05.25 11:27
Autor: opracowała Urszula Sabak-Gąska, Wprowadzenie: Urszula Sabak-Gąska
- 
				
					 Chleb żytnio-pszenny z... Chleb żytnio-pszenny z...
- 
				
					 Chleb żytni 100 proc. Chleb żytni 100 proc.
- 
				
					 Najsłodsze marzenie Najsłodsze marzenie
- 
				
					 Pączki BIO Pączki BIO
- 
				
					 Smalec kurpsiowski z... Smalec kurpsiowski z...
- 
				
					 Kiełbasa krucha Kiełbasa krucha
- 
				
					 Ser domowy z czarnuszką Ser domowy z czarnuszką
- 
				
					 Ser pikserki Ser pikserki
- 
				
					 Faszerowany szczupak znad... Faszerowany szczupak znad...
- 
				
					 Miód nawłociowy Miód nawłociowy
- 
				
					 Nalewka Nadbużańska... Nalewka Nadbużańska...
- 
				
					 Nalewka z Mirabelki Nalewka z Mirabelki
- 
				
					 Chrzan na occie jabłkowym Chrzan na occie jabłkowym
- 
				
					 Syrop z pigwowca – „Krokus” Syrop z pigwowca – „Krokus”
- 
				
					 Miód faleiowy Miód faleiowy
…i przede wszystkim niepowtarzalne! Takie są potrawy nagrodzone w tegorocznym konkursie dla mazowieckich producentów żywności. Do dziesiątej już edycji zgłoszono prawie 150 produktów.
Laureaci X edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
Wyroby piekarnicze
- 
	Chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych – Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie z Czernic Borowych (powiat przasnyski) PI[1] 
- 
	Chleb żytni 100 proc. – Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie, ul. Krakowiaków 103 PR[2] 
Wyroby cukiernicze
- 
	Najsłodsze marzenie – Jadwiga Wołynik z Legionowa PI 
- 
	Pączki BIO – Piekarnia GZIK Violetta-Janiak, ul. Traugutta 7, Sochaczew PR 
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego
- 
	Smalec kurpsiowski z dodatkiem łogórka kisonego – Edyta Maria Pliszka-Późniewska z Przytuł (powiat ostrołęcki) PI 
- 
	Kiełbasa krucha – Wyrób Wędlin Tradycyjnych, ul. Kolonia 15, Karniewo (powiat makowski) PR 
Miody
- 
	Miód faceliowy – Agnieszka Komorowska z Czarnego Ługu (powiat radomski) PI 
- 
	Miód nawłociowy – Gospodarstwo Pasieczne „Tęczowa pasieka” Cieciszew 11 (powiat piaseczyński) PR 
Produkty mleczarskie
- 
	Ser domowy z czarnuszką – Dorota Dyga z Gąsiorowa (powiat pułtuski) PI 
- 
	Ser pikserki – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu PR 
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego
- 
	Chrzan na occie jabłkowym – Jerzy Stefański z Brzozówki (powiat nowodworski) PI 
- 
	Syrop z pigwowca – „Krokus” Przetwórnia Owoców i Warzyw, Czesław Caryk Sp.j., Pająków 25B (powiat zwoleński) PR 
Ryby i przetwory rybne
- 
	Faszerowany szczupak znad Plewki – Teresa Woźniak z Przyłęka (powiat zwoleński) PI 
Napoje
- 
	Nalewka Nadbużańska Owocowa-Mirabelka – Ewa Mitowska z Seroczyna (powiat siedlecki) PI 
- 
	Nalewka z mirabelki – Nalewkarnia Longinus, Rafał Dziliński, ul. Leśna 52, Ciechanów PR 
Zdjęcia: Michał Słaby
Liczba wyświetleń: 223
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.
 
                             
                             
                            
                            
                         
                            
                            
                            