Z serca Polski nr 5/17

Smaczne, zdrowe, swojskie…

2017.05.24 14:55 , aktualizacja: 2017.05.25 11:27

Autor: opracowała Urszula Sabak-Gąska, Wprowadzenie: Urszula Sabak-Gąska

  • Chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych Chleb żytnio-pszenny z...
  • Chleb żytni 100 proc. Chleb żytni 100 proc.
  • Najsłodsze marzenie Najsłodsze marzenie
  • Pączki BIO Pączki BIO
  • Smalec kurpsiowski z dodatkiem łogórka kisonego Smalec kurpsiowski z...
  • Kiełbasa krucha
  • Ser domowy z czarnuszką Ser domowy z czarnuszką
  • Ser pikserki Ser pikserki
  • Faszerowany szczupak znad Plewki Faszerowany szczupak znad...
  • Miód nawłociowy Miód nawłociowy
  • Nalewka Nadbużańska Owocowa-Mirabelka Nalewka Nadbużańska...
  • Nalewka z Mirabelki Nalewka z Mirabelki
  • Chrzan na occie jabłkowym Chrzan na occie jabłkowym
  • Syrop z pigwowca – „Krokus” Syrop z pigwowca – „Krokus”
  • Miód faceliowy Miód faleiowy

…i przede wszystkim niepowtarzalne! Takie są potrawy nagrodzone w tegorocznym konkursie dla mazowieckich producentów żywności. Do dziesiątej już edycji zgłoszono prawie 150 produktów.

Laureaci X edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

 

Wyroby piekarnicze

  • Chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych – Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie z Czernic Borowych (powiat przasnyski) PI[1]

  • Chleb żytni 100 proc. – Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie, ul. Krakowiaków 103 PR[2]

 

Wyroby cukiernicze

  • Najsłodsze marzenie – Jadwiga Wołynik z Legionowa PI

  • Pączki BIO – Piekarnia GZIK Violetta-Janiak, ul. Traugutta 7, Sochaczew PR

 

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

  • Smalec kurpsiowski z dodatkiem łogórka kisonego – Edyta Maria Pliszka-Późniewska z Przytuł (powiat ostrołęcki) PI

  • Kiełbasa krucha – Wyrób Wędlin Tradycyjnych, ul. Kolonia 15, Karniewo (powiat makowski) PR

 

Miody

  • Miód faceliowy – Agnieszka Komorowska z Czarnego Ługu (powiat radomski) PI

  • Miód nawłociowy – Gospodarstwo Pasieczne „Tęczowa pasieka” Cieciszew 11 (powiat piaseczyński) PR

 

Produkty mleczarskie

  • Ser domowy z czarnuszką – Dorota Dyga z Gąsiorowa (powiat pułtuski) PI

  • Ser pikserki – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu PR

 

Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego

  • Chrzan na occie jabłkowym – Jerzy Stefański z Brzozówki (powiat nowodworski) PI

  • Syrop z pigwowca – „Krokus” Przetwórnia Owoców i Warzyw, Czesław Caryk Sp.j., Pająków 25B (powiat zwoleński) PR

 

Ryby i przetwory rybne

  • Faszerowany szczupak znad Plewki – Teresa Woźniak z Przyłęka (powiat zwoleński) PI

 

Napoje

  • Nalewka Nadbużańska Owocowa-Mirabelka – Ewa Mitowska z Seroczyna (powiat siedlecki) PI

  • Nalewka z mirabelki – Nalewkarnia Longinus, Rafał Dziliński, ul. Leśna 52, Ciechanów PR

 

Zdjęcia: Michał Słaby

 

 

[1] Kategoria: Producenci indywidualni – PI.

[2] Kategoria: Producenci rynkowi – PR.

Liczba wyświetleń: 222

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.