Z regionu
„Regionalia” w Warszawie
2012.04.24 10:20 , aktualizacja: 2012.04.24 10:29
Autor: Krzysztof Kuran (RW), Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
„Regionalia” to pierwsza edycja Targów Produktów Regionalnych, która dzięki rozszerzonej formule i połączeniu z bardzo popularnymi Targami Turystyki i Wypoczynku „LATO”, stworzyła możliwość dotarcia nie tylko do szerokiej rzeszy klientów indywidualnych, ale również do sieci handlowych, sklepów, hoteli, restauracji, hurtowni oraz mediów.
Mazowsze zaprezentowało się na dwóch stoiskach w części turystycznej i żywnościowej. Na stoisku w części żywnościowej (65m2) grupa 14 wystawców przedstawiła szeroką gamę produktów regionalnych
i ekologicznych. Można było skosztować i zakupić tradycyjnie wypiekany chleb, przetwory przygotowywane według dawnych receptur, sery, wędliny i wyroby garmażeryjne, przyprawy, zioła. Dodatkową atrakcją podczas trwania „Regionaliów” był konkurs „na najlepszy produkt regionalny i lokalny” z Mazowsza. Przyznano następujące nagrody:
· Medal w kategorii Skarby Natury: „Koneser” FPHU z Wyszkowa, za półgęsek mazowiecki po staropolsku
· Medal w kategorii Promile i Procenty: Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. z Łomianek (powiat warszawski zachodni) za nalewkę Cztery Pory Roku
Wyróżnienia w kategorii Skarby Natury:
· P.P.U.H. Stelmański z Sierpca za smalec z tradycją
· Gospodarstwo Ekologiczne "Bukiet Smaków" Elżbieta i Maciej Jabłońscy z Rozalina (powiat pruszkowski) za rukolę, roślinę pochodzącą z basenu Morza Śródziemnego, a uprawianą w Polsce
· Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy z Siedlec za Chleb Razowy Marszałkowski z Siedlec 500g
Jednoczesna organizacja obu imprez targowych stworzyła możliwość prezentacji i promocji nie tylko tradycyjnych potraw, ale także oferty turystyczno-kulturalnej całego regionu. Mazowieckie stoiska cieszyły się dużym powodzeniem wśród zwiedzających. Na targach swoje wyroby wystawiali również producenci produktów regionalnych z innych państw: Litwy, Bułgarii, Węgier. Na targach swoją ofertę przedstawiło ponad 120 firm, a same targi odwiedziło ponad 20 000 osób. Na Mazowszu 44 produkty wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych, a 35 producentów należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, dlatego istotne jest promowanie produktów regionalnych, tradycyjnych
i ekologicznych, które zdobywają coraz większe uznanie wśród konsumentów.
Organizacja Targów Produktów Regionalnych „Regionalia” dofinansowana została ze środków Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, Schemat III Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich. Impreza odbyła się w dniach 20 – 22 kwietnia br. w Warszawie.
Liczba wyświetleń: 426
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.