Z regionu

„Polskie Smaki” po raz ósmy

2012.09.24 13:55 , aktualizacja: 2012.09.28 13:11

Autor: Janusz Dąbrowski, Praska Giełda Spożywcza, Wprowadzenie: Iwona Dybowska

Tradycyjne wędliny, chleby, ciasta, miody, wyroby mleczarskie, przetwory i napoje można było obejrzeć podczas VIII Wystawy Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Polskie Smaki”. Kulinarna impreza odbyła się 21 września br. na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej w Ząbkach (pow. wołomiński).

 

Kilkaset produktów pochodzących z upraw ekologicznych oraz potraw przygotowanych w oparciu o tradycyjne receptury zaprezentowali w Ząbkach producenci z całego kraju. Swoje stoiska przygotował też gospodarz spotkania – powiat wołomiński.

 

Do konkursu na najlepszy produkt „Polski Smak 2012” zgłoszono pięćdziesiąt kulinarnych smakołyków. Oceniało je jury pod przewodnictwem znanej restauratorki Magdy Gessler, z udziałem prof. Mirosława Słowińskiego ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, prof. Zygmunta Zandera z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Dariusza Goszczyńskiego z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz prezesa Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska” Krzysztofa Przybyła.

 

Jury uhonorowało pięć produktów:

- kiełbasę suchą drobiową pieczoną – wyrabianą przez Zakład Mięsny Smak-Górno z Górna;

- oblaty śląskie, czyli okrągłe wafle o różnych smakach – wytwarzane przez spółkę Visa Bell z Pszczyny;

- twaróg tłusty w pergaminie – produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Garwolinie;

- masło ze Strzałkowa – wytwarzane przez Spółdzielnię Mleczarską Udziałowców w Strzałkowie;

- mazurski miód akacjowy – produkowany przez  pasiekę Pucer w Barcianach.

Zwycięskie produkty otrzymały statuetki „Polski Smak 2012” i nominację do godła promocyjnego „Teraz Polska”.

 

Były też słowa uznania dla pierogów złocistych ze śliwką suską w śliwowicy łąckiej i miodzie – wyrabianych przez FPHU Jantop Jan Topór-Orawiec z Kościeliska, a nagrodę specjalną –  kolację z Magdą Gessler – zdobył właściciel Zakładu Mięsnego „Jasiołka” z Dukli za zagrychę rzeszowską.

 

W ramach wystawy odbyła się również I Warszawska Giełda Produktu Tradycyjnego „Nabiał”, podczas której kilkanaście zakładów mleczarskich zaprezentowało swoje nowości rynkowe. Obok producentów wzięli w niej udział przedstawiciele hurtowni oraz handlu detalicznego – w tym sieci sklepów.

 

Imprezę odwiedziło kilka tysięcy osób. Dzięki zgromadzeniu w jednym miejscu tak licznego grona przedstawicieli branży giełda przerodziła się w forum wymiany doświadczeń i spotkań biznesowych pomiędzy handlowcami oraz wytwórcami tradycyjnych produktów. Dodatkową atrakcją wystawy okazał się specjalny pokaz kulinarny Magdy Gessler. Pod jej okiem przygotowano kapuśniak, którego mogli skosztować goście.

 

Obok wystawców produktów tradycyjnych i ekologicznych swoje stoiska zaprezentowali też: Agencja Rynku Rolnego, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa czy Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska”. „Smakom” towarzyszyła też prezentacja usług bankowych oraz motoryzacyjnych.

 

Podczas imprezy Samorząd Województwa Mazowieckiego reprezentował dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego Radosław Rybicki.

  • fot. arch. Praskiej Giełdy...
  • fot. arch. Praskiej Giełdy...
  • fot. arch. Praskiej Giełdy...
  • fot. arch. Praskiej Giełdy...
  • fot. arch. Praskiej Giełdy...
  • fot. arch. Praskiej Giełdy...
  • fot. arch. Praskiej Giełdy...
  • fot. arch. Praskiej Giełdy...
  • fot. arch. Praskiej Giełdy...
  • fot. arch. Praskiej Giełdy...
  • fot. arch. Praskiej Giełdy...

Liczba wyświetleń: 212

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.